İsveç Parlamentosu, 1915'te Anadolu'da Ermenilerin yaşadıklarını yanı sıra Asurilere, Süryanilere, Keldanilere, Pontus Rumları'na ve diğer Hıristiyan azınlıklara karşı "soykırım" yapıldığını tespit eden karar tasarısını kabul etti.
İsveç'teki tasarı da, geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nda olduğu gibi bir oy farkla geçti.88 milletvekilinin katılmadığı oylamada, 130 milletvekili tasarıya karşı çıkarken 131'i soykırımların kabul edilmesi yönünde oy kullandı.
Büyükelçi çağrıldı; Erdoğan'ın ziyaret ve zirvesi iptal
Hükümet, kararın ardından, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk, istişare için Ankara'ya çağırdı.
Ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Mart'ta İsveç'e yapması gereken ve bu vesiyle gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi de iptal edildi.
Başbakanlık Basın Merkezi, ''İsveç Parlamentosu'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde bazı halklara soykırım yapıldığına dair bir önerge kabul edilmiş olmasını esefle karşılıyoruz. Kararı şiddetle kınıyoruz" şeklinde bir yazılı açıklama yaptı.
Kaplan: Önemli olan bundan sonrası...
Öneriyle ilgili görüşmeler sırasında bir konuşma yapan Çevre Partisi'nin Türkiyeli milletvekili Mehmet Kaplan, telefonla katıldığı NTV'deki yayında, ''Önemli olan burada alacağımız karar, bu meseleyi nasıl etkileyecek, soruna çözüm getirecek mi? Olaya olmuş ya da olmamış diye bakmak yerine sonrası ne olacak, ona bakmak önemli" dedi.
"Türkiye'de şu anda bir taş yuvarlanmaya başladı. Yavaş yavaş artık insanlar görüşlerini açıklayabiliyor. Cesaretle tartışabiliyor. Bu taşı çıkarmamalıyız. Türkiye'de bu gelişmeleri düşünmemiz gerekiyor. Türkiye'deki son gelişmeleri zorlaştırmayalım."
Üç parti destekledi, sağ karşı çıktı
Sol görüşlü Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisi'nden milletvekilleri öneriyi desteklerken, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında yaşanan olayların "soykırım" olduğunu savundular ve Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmesi gerektiğine işaret ettiler. Sağ parti milletvekillerinden bazıları ise İsveç Meclisinin uluslararası bir mahkeme olmadığını kaydederek, öneriye karşı çıktılar.
Kürt milletvekili Avcı evet oyu kullandı
Tasarıya karşı olan Halk Partisi'nin Kürt kökenli ve Vanlı olan parlamenteri Gulan Avcı'nın soykırımın tanınması yönünde oy kullandığını söyledi. Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuşan Avcı, "İsveç parlamentosunda soykırımın kabul edilmesi çok önemli. Oyumun belirleyici olduğunu biliyorum. Bu gerekliydi. Çünkü Türkiye'nin geçmişiyle tarihinde yaptığı soykırımları ve katliamları artık kabul etmesi gerekiyor" dedi. ANF, Avcı'nın kullandığı "evet" oyunun dengeleri değiştirdiğini bildirdi. (EÖ)