Nüfusu yaklaşık 10 milyon olan İsveç'te yarın yapılacak seçimlerden önce yapılan anketlere göre halk iklim politikasını ülkenin ikinci en önemli sorunu olarak görüyor.
İlk sırada ise sene boyunca İsveç'te sayısı artan şiddet olayları ve mülteci meselesi başa baş gidiyor.
İsveç genelinde halihazırda mecliste temsil edilen sekiz siyasi parti bulunuyor.
Mecliste olmayan Feministiskt Initiativ (Feminist İnisiyatif) ve Alternativ för Sverige (İsveç İçin Alternatif) partilerinin bu kez meclise girmesi için yarışıyor.
Aşırı sağ yükseliyor
SD lideri Jimmie Akesson, Gothenburg'daki kampanya turunda.
İsveç Demokratları Partisi'nin (SD), oylarını ciddi oranda arıtrması bekleniyor.
2015 yılından günümüze Afrika ve Ortadoğu'dan gelen çok sayıda göçmenin, aşırı sağ partilere ciddi bir taban oluşturduğu belirtiliyor.
2015 yılında İsveç'e 163 bin mülteci akını yaşanmış, Neo-Nazi sempatizanlarını da içinde barındıran İsveç Demokratları Partisi, göçmen karşıtı programıyla seçmeni ikna etmeye çalışmıştı.
Ülkede göç, artan şiddet olaylarıyla birlikte başlıca sorunlardan biri olarak görülüyor.
Buna karşılık sol blokun yine de yüzde 40 civarında bir oy alması bekleniyor, ancak bu oran da hükümetin kurulması için yeterli olmayabilir.
Greta'nın iklim mücadelesi
Fotoğraf: twitter.com/GretaThunberg
Seçim kampanyaları şiddet ve mülteci politikalarıyla belirlenmeye çalışılırken, hesaplanmayan bir faktör tüm dünyanın dikkatini başka bir yere çekti.
15 yaşındaki Greta Thunberg, ülkesinin iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını yetersiz bulduğu için seçime kadar okul grevine çıktı ve belki de bütün kampanyalardan daha çok ilgi odağı oldu.
"Gençlerin oy kullanma hakkı yok, ancak okula gitmek zorundu. Bu onlara sesimizi duyurmanın bir yolu. Bunu yapıyorum, çünkü bu konuda başka hiç kimse bir şey yapmıyor.
"Elimden geleni yapmak benim ahlaki sorumluluğum. Politikacıların iklim değişikliğine odaklanmasını ve bu sorunu gerçek bir kriz olarak ele almasını istiyorum" diyen Greta'nın mücadelesinin sandığa ne kadar yansıdığı da bugün belli olacak.
Konya Kulu'da da sandık kurulmuştu
Fotoğraf: AA
İsveç seçimlerine katılımı artırmak için Kulu'da sandık kurdu. Sabahın erken saatlerinde İsveç Fahri Konsolosluğuna gelen Kulu'daki İsveç vatandaşları, uzun kuyruklar oluşturdu.
11 Ağustos'ta başlayan oy kullanımı altı gün boyunca sürdü.
İkinci kez milletvekili adayı olduğunu belirten Sultan Kayhan, Kulu'daki sandıklarla ilgili "İsveç vatandaşlarının oylarını kullanmalarını sağlamak için geldim. İnsanların demokratik haklarını kullanmaları güzel" ifadelerini kullandı. (PT)