Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, dün (7 Mart) ülkesinin başkenti Stockholm'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.
Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik taleplerine ilişkin "üçlü mekanizma" görüşmelerinin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kristersson ise Türkiye'nin talepleri de göz önünde bulundurularak hazırlanan ve İsveç'te yarın oylanacak olan yasa tasarısının "terör" faaliyetlerinde bulunan kişiler için "ciddi bir darbe" olacağını söyledi.
Ancak, Başbakan'ın sözlerine ilişkin Anadolu Ajansı'nın Türkçe servisindeki aktarımla NATO'nun internet sitesindeki basın toplantısı çözümünde yer alan ifadelerin birbirinden farklı olduğu görüldü.
AA'nın abonelerine geçtiği habere göre, Kristersson şunları söyledi:
"İsveç makamları terör için para toplayan PKK'lılara karşı daha sert önlemler alıyor. Daha önceden terör örgütlerinin İsveç'teki finans faaliyetlerini yeterince ciddiye almadık. Şimdi bunu ciddiye alıyoruz.
"PKK için para toplayan kişilerin çeşitli suç yöntemlerini kullandıklarını ve bunun da terörü finans ettiklerini biliyoruz. Hükümetin organize suçla mücadeleye odaklanması PKK'nın işini zorlaştıracaktır."
AA'nın İngilizce servisindeki haberde bu demeçler yer almadı.
"PKK" sorusu
NATO'nun internet sitesinde, konuşmaların "söylendiği gibi aktarıldığı" ibaresiyle yayınlanan transkripte göre ise Kristersson, yeni yasanın "PKK'nin İsveç'teki faaliyetlerine ağır bir darbe olup olmayacağı" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:
"Hususi sonuçları öngörmek şu anda oldukça zor. Fakat, bu terör faaliyetlerinde yer alan kişiler için ciddi bir darbe olacak, ben buna ikna olmuş durumdayım. Başka ülkelerin bu mahiyette mevzuata sahip olmalarının sebepleri var. Bizim bu mevzuatı sunmamızın, esas yasamızı değiştirmemizin bir sebebi var, bu gibi [anlaşılmıyor] için imkanlar yaratmak.
"Bazıları bunun oldukça köklü bir mevzuat olduğunu söylüyor. Katılıyorum, çünkü ciddi meselelerimiz, ciddi sorunlarımız var. İsveç'le ilgili mesele, sorun, bizim İsveç dışındaki ülkelere yönelik bu tip terör faaliyetlerini, katılımı ya da finansmanı yeterince ciddiye almamış olmamızdı. Şimdi, bunu gerçekten ciddiye alıyoruz, ve ben yasa uygulanmaya başladığında bunun fark edilebilir olacağına eminim. Teşekkürler. Bu son soruydu."
Transkripte göre, Kristersson basın toplantısı boyunca ilgili yasa tasarısının ülkesini "terörle mücadele" konusunda ileriye taşıyacağını ve Türkiye'nin taleplerini dikkate aldıklarını savunurken, özellikle PKK'ye atıfta bulunmadı.
Stoltenberg ise "İsveç'in, yeni terör mevzuatı ve Ankara'yla terörle mücadelede işbirliğini güçlendirerek, PKK de dahil olmak üzere terörle mücadelesini yükseltmesini memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamak için ileri sürdüğü talepler arasında, PKK ve "FETÖ" şüphelilerinin iade işlemlerinin hızlandırılması yer alıyor.
Ne olmuştu?
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaşın ardından Rusya ile 1300 kilometrenin üzerinde sınırı bulunan Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik başvurusu kararı aldı.
NATO'ya katılmak için Mayıs 2022'de birlikte resmi başvuruda bulunan iki ülke, üyeliklerine "teröre destek" ve güvenlik gerekçeleriyle itiraz eden Türkiye hükümeti ile üçlü görüşmeler gerçekleştirdi.
Üç ülkenin geçen Haziran ayında Madrid'deki NATO zirvesinde imzaladığı Üçlü Muhtıra kapsamında yapılan görüşmelerde İsveç ve Finlandiya verdikleri çeşitli taahhütlerle Ankara'nın çekincelerini gidermeye çalıştı.
Ancak Türkiye, Rasmus Paludan'ın İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakması üzerine üçlü görüşmeleri askıya aldı.
Bu eylemin ardından İsveç'in Türkiye'den NATO üyeliğine izin vermesini beklememesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya konusundaysa farklı bir tutum sergileyebileceğinin sinyalini verdi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Finlandiya'nın kamu yayın organı YLE'ye yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO'ya İsveç olmadan katılması seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini söyledi. "Şu an bu konuda bir duruş belirlemek için çok erken olduğunu" belirten Haavisto, ortak başvurunun ilk tercih olduğunu kaydetti.
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreçlerinin tamamlanabilmesi için 30 NATO ülkesinin onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan henüz bu başvuruları onaylamış değil. (VK)