İsveç hükümeti, Filistin devletini tanıyan ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke oldu.
Yeni seçilen başbakan Stefan Lofven, 3 Ekim’de yaptığı açıklamada sosyal demokrat hükümetlerinin Filistin’in tanınmasına destek vereceğini açıklamıştı.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, “Filistin’in tanınmasının Filistinliler arasındaki ılımlı güçleri desteklemeyi ve gelecekteki barış görüşmelerinin daha eşit bir şekilde gerçekleşmesini” hedeflediğini söyledi. Wallstrom, İsveç gazeteci Dagens Nyheter’a “Bazıları, bugün aldığımız karar için çok erken olduğunu söylüyor. Ben geç bile kaldığımızdan endişeleniyorum. Geçtiğimiz sene barış görüşmelerinin nasıl sekteye uğradığını, işgal atındaki Filistin’le ilgili düzenlemeler hakkındaki kararların nasıl iki devletli çözüme gölge düşürdüğünü ve şiddetin Gazze’ye döndüğünü gördük” diye yazdı.
Filistin lideri Mahmoud Abbas’ın sözcüsü Nabil Abu Rudeina, AFP’ye İsveç’in bu tarihi hareketini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Time’a göre, Filistin’i resmen tanıyan 134 ülke bulunuyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya ise AB üyesi olmadan önce Filistin’i tanımıştı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988’de ilan edilen Filistin Devleti’ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştı.
29 Kasım 2012'de Filistin'in BM'deki “gözlemci kuruluş” statüsü, “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne yükseltmişti.
İsrail karara tepkili
İsrail’de yayınlanan Hareetz gazetesi, İsveç’in kararını bu kadar kısa süre içinde uygulamasının beklenmediğini yazdı. Gazetede, Lofven’in 3 Ekim’deki açıklamasının ardından İsrailli yetkililerin İsveç Büyükelçisiyle görüştüğü, bunun üzerine Lofven ve İsveç Dışişleri Bakanı’nın Filistin’in tanınmasının “bugünden yarına gerçekleşecek bir gelişme olmadığını” söylediği belirtildi. Gazete ayrıca diğer İskandinav ülkelerinin Filistin’i tanımayacağına dair açıklamalarını hatırlattı.
Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, bu aşamada Filistin’i tanımayacaklarını söylemiş, Norveç Başbakanı Erna Solberg de İsrail ve Filistin arasında bir barış anlaşması yapılmadığı sürece Filistin’i tanımayacaklarını açıklamıştı.
Jerusalem Post, “İsveç’in kararının İsrail’de protesto edildiğini, bu kararın “Filistin’in İsrail’i saf dışı bırakarak uluslararası kamuoyuyla bir çözüm üzerine çalışma konusunda gerçekçi olmayan beklentilerini” beslediğini yazdı. (ÇT)