İsveç'te kadınların işgücüne katılım oranı 2007'de yüzde 73.
1974'te "annelik" izni "ebeveyn izni" olarak değiştirilmiş, ve 16 ay. Babaların da bu izni kullanmasını desteklemek için iznin1 ayı diğer ebeveyne geçirilemiyor (yani 16 ay kullanmak istenirse, en az bir ayını baba kullanıyor).
Ayrıca eşit izin kullanan ebeveynler "toplumsal cinsiyet eşitliği ikramiyesi" ve haklarından yararlanıyor.
Ebeveyn izin sistemi hem esneklik, hem güvenlik sağlıyor (iznin ne zaman kullanılacağı, ücret, kimin kullandığı vs)
Çocuk bakım hizmetleri çok yaygın ve gelişmiş.
İsveç'te kadınlar günde ortalama takriben 4 saat ev ve bakım işlerine harcarken, erkekler günde takriben 3 saat harcıyor.
1970'lerde bir toplumsal cinsiyet ve sınıf sorunu olarak gündeme gelen aile ve iş yaşamını uzlaştırma politikaları, önce annenin hakları gibi görünmekten çıkıp babanın hakları olarak ortaya çıktı; şu anda uzlaştırma erkeklerin sorunu olarak görünüyor, ebeveyn izinlerinde babanın izin kullanması destekleniyor.
Bakım hizmetleri önce kadın hakkı, sonra işçi hakkı, sonra vatandaşlık hakkı ve nihayetinde çocuk hakkı olarak kabul edilmiş. Uzlaştırma politikaları ailenin sosyal hakkı ve evrensel çocuk hakkı olarak kabul ediliyor.
Öncelerde bakım için nakit ve istihdam destek servisleri arasında sürdürülen tartışma daha sonra çift gelir/çift kariyer modeline dönüşüyor.
Kadınların siyasete katılımının ve kadın örgütlerinin aile ve iş yaşamının uzlaştırılmasında büyük rolü olmuş. (EZÖ)
* Bu haber Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ) ve Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu (KEİG) ortaklığında gerçekleştirilen "İstihdamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Doğru: İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları" Konferansı dosyasından birebir alıntılanmıştır.