Fotoğraf: Tobias Billström/Aftonbladet
İsveç dışişleri bakanı Tobias Billström Perşembe günü, Türkiye'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görümesi sonrasında Ruters'a yaptığı açıklamada İsveç ve Türkiye arasındaki müzakerelerin iyi gittiğini ve Stockholm'ün Ankara'nın bu İskandinav ülkesinin NATO başvurusunu Temmuz'da yapılacak ittifak zirvesinden çok önce onaylamasını umduğunu söyledi.
İsveç ve Finlandiya, Mayıs'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında değişen tehdit algıları kapsamında NATO'ya üyeliği için başvurdular, ancak İskandinav ülkelerini aralarında yasaklı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) yanlılarının da olduğu militanları barındırmakla suçlayan Türkiye'nin vetosuyla karşılaşmıştı.
TIKLAYIN-Erdoğan: NATO'da "Hayır" diyeceğiz
Karşılıklı temaslar ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in arabuluculuk çabaları sonunda Türkiye-Finlandiye ve İsveç arasında Haziran'da Madrid'deki NATO zirvesi açılışı öncesinde Türkiye'nin üyelik başvurusunun önünü açmasını sağlayan bir "üçlü memorandum" imzalanmış, iki ülke Türkiye'nin öne sürdüğü koşulları karşılayacaklarını taahhüt etmişlerdi.
Billström: işler iyi gdiyor
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Ankara'da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından Reuters'e yaptığı açıklamada, "İşler iyi gidiyor, bugün mükemmel bir görüşme gerçekleştirdik." dedi.
Görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Çavuşoğlu, İsveç'in üç ülke arasında imzalanan muhtırada belirtilen koşulları yerine getirmek için adımlar attığını kabul etti, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
TIKLAYIN-İsveç Dışişleri Bakanı Ankara'da: "Üzerimize düşeni yapıyoruz"
Billström, İsveç'in halihazırda iyi bir ilerleme kaydettiğini ve İsveç'te 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan daha katı terörle mücadele yasalarının Ankara tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Bakan, "Türkiye'nin yapılması gereken daha çok şey olduğunu söylemesi garip değil" dedi. "Henüz o noktaya gelmedik, önce bunların uygulanması gerekiyor ama birçok adım attık." dedi ve İsveç'in Türkiye'ye uyguladığı silah ihraç ambargosunu kaldırdığını ekledi.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu bugüne kadar Atlantik ittifakına üye 30 ülkeden 28'ince onaylandı. Macaristan, parlamentonun başvuruyu 2023'ün başlarında onaylayacağını söyledi. Ankara'da ise kararın Haziran seçimleri sorasına kalacağı öngörülüyor.
En geç Temmuz'da...
Tobias Billström, "En geç Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde üye olabileceğimizi umuyoruz." dedi. Hedefimiz, başvuruyu bundan çok daha önce TBMM'de onaylatmak" dedi.
İsveç ve Türkiye arasındaki anlaşmazlık konularından birisi Türkiye'nin "terörist olarak gördüğü kişiler"in iadesiydi. Çavuşoğlu, Billström ile görüşmesinde hafta başında İsveç yüksek mahkemesinin Ankara'nın Türkiye tarafından darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fettullah Gülen'le bağlantılı olduğu iddia edilen bir gazetecinin iade talebini reddetmesi üzerine alınan karardan üzüntü duyduğunu söylemişti.
Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında şu iddialrı dile getirmişti:
"Bu (Bülent Keneş'in iadesinin reddi) çok olumsuz bir gelişme. Terör iltisaklı şahısların sınır dışı edilmeleri konusunda üçlü ahitnameye uygun olarak ilave adımların atılması bizim en doğal beklentimiz, İsveç ve Finlandiya'nın da ahitnameden doğan yükümlülükleridir.
TIKLAYIN-İsveç, Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesi talebini reddetti
"Üçlü ahitname hükümlerine karşı FETÖ mensupları için İsveç bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor, faaliyetlerini devam ettiriyor.
"Hatta 'Oraya gidersek iade de edilmeyiz dolayısıyla rahatça yaşarız, işlediğimiz suçlardan dolayı da hesap vermeyiz' anlayışıyla İsveç'i cazip bir ülke olarak görmeye devam ediyorlar."
Billström, bu çerçevede İsveç'in bağımsız bir yargıya sahip olduğunu ve hükümetin bu tür kararları değiştirmek için yapabileceği hiçbir şey olmadığını söyledi.
"Mahkemelerimiz, Türkiye'nin de imzaladığı Avrupa Suçluların İadesi Sözleşmesi de dahil olmak üzere İsveç hukuku ve uluslararası hukukla bağlıdır" diye ekledi.
(AEK)