İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan "Türkiye Programı"yla birlikte Türk basın mensuplarına dağıtılan "Türkiye ile Kalkınma İşbirliğinin Stratejisi" adlı 10 sayfalık Türkçe raporda, bölgesel farklılıkların büyük olmasına karşın Türkiye'nin ekonomik gelişmesi olumlu bulunuyor.
Kadın erkek eşitsizliği var
"İşsizlik oranı", "İnsan Hakları" ve "Kadın Hakları" başlıklarının yer aldığı raporda, cinsiyetlerarası eşitsizliklerin sürdüğüne dikkat çekiliyor.
Türkiye'de ihmal edilen konulardan birinin kadınların hakları olduğu kaydedilen raporda, kadın sağlığı ve eğitimlerindeki yetersizliğe de değiniliyor.
İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda, "Yoksul bölgelerdeki kadınların yüzde 65'inin okuryazarlığı yoktur ve kız çocuklarının ancak yarısı okula gitmektedir. Türkiye'nin batı kesiminde tersine, okul çağındaki bütün çocuklar okula gitmektedir" deniliyor.
Siyasette kadın temsili yüzde 5'in altında
Raporda, "Parlamentoda kadın temsil oranı yüzde 5'in altında olup, kadın nüfusun iş gücüne katılma oranı da eşit derecede düşük düzeydedir. Yasal düzenlemelere karşın namusla ilgili şiddet eylemleri de büyük bir sorun olmaya devam etmektedir" denildi.
İsveç'in desteklemek amacıyla finanse ettiği projelere de yer verilen raporda, bu çalışmaların işkenceyle mücadele, Türk adalet sistemi ve azınlıkların haklarını içeren kapasiteyi güçlendirme konularına odaklandığı belirtilerek, "mütevazı bütçeler somut sonuçlar vermiştir" görüşleri yer alıyor.
İnsan Hakları
Raporda, insan hakları konusunda son 2 yılda büyük reformların başlatıldığının altı çizilirken, "Daha yapılacak birçok şey olmasına rağmen gelişmeler olumlu yöndedir. Buna karşın Türkiye'de emniyet mensuplarının işkence ve aşırı şiddet uygulamaları halen görülmektedir" iddiasına yer alıyor.
Türkiye'de Rum Ortodoks, Ermeni ve Yahudiler olmak üzere üç resmen tanınmış azınlık grubunun bulunduğu belirtilen raporda, bu konuda şu görüşlere yer verildi:
"Süryani, Asuri, Roman ve Kürtler gibi diğer etnik grupların resmi azınlık statüleri yoktur. Kürtler nüfusun yüzde 20'sini oluşturmakta. Türkiye'nin her tarafında yaşayan ve tüm toplum sınıflarda temsilcileri olan bu grubun çoğu Güneydoğu'da yaşamakta. Büyük kentlerin yakınlarındaki gecekondu mahallerinde iç mülteci konumunda yaşayan Kürtler de vardır."(AD)