Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne imza atan ilk ülkelerden biri olan İsveç, 1 Ocak 2020'den itibaren Sözleşmeyi İsveç yasalarına dahil etmeye karar verdi.
İsveç'in 10 milyon sakininin yaklaşık beşte biri 18 yaşın altında. İsveç yasaları, çocukların iyi korunmasını ve haklarının savunulmasını sağlamayı amaçlıyor.
Uzun senelerdir İsveç'te çocuk hakları, demokrasi ve insan hakları ve cinsiyet eşitliği konularında çalışan ve siyaset yapan Cinsiyet Eşitliği Bakanı Åsa Lindhagen, İsveç Hükümeti internet sitesinde yayınlanan videoda yeni yasayı anlattı.
Today, the Convention on the Rights of the Child becomes Swedish law. It is a historic step to further protect the rights of the child and ensure that children are provided with the conditions necessary for their development. #CRC @AsaLindhagen @SweMFA https://t.co/otNWF31Kwf pic.twitter.com/gYPbHUVWog
— Arbetsmarknadsdep (@arbetsmarkdep) January 1, 2020
"İnsanların kendi yaşamları üzerinde güçsüz olduğu durumları asla kabul edemeyiz. Hükümet, her düzeyde cinsiyet eşitliğini artırmak, çocuk haklarını güçlendirmek, şiddet ve nefret söylemleri ve baskıyla mücadele etmek için çalışıyor. Tüm insanların eşit değeri için destek vermeye açığız.
"Çocuk haklarının pratiğe geçirilmesi için önemli bir araç"
"Bugün İsveç, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni İsveç hukukuna dahil ederek tarihindeki önemli adımlarından birini atıyor. Yasa, çocukların haklarını daha da korumak ve çocuklara gelişimleri için gerekli koşulları sağlamak adına atanıyor. 18 yaşın altındaki bir çocuğun belirli haklara sahip olduğunu açıkça ortaya koyan Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuk haklarının pratiğe geçirilmesini sağlamak için en önemli araçlardan biri. Sözleşme, çocukların şiddetten korunma, eğitim hakkı ve sosyal güvenlikten yararlanma hakkına sahip olduklarını belirtiyor. Daha iyi bir toplum yaratmak için gerekli görülen hak, tüm çocuklara kendilerini etkileyen bütün konularda görüşlerini özgürce ifade etme ve dinlenme hakları olduğunu belirtiyor. Sözleşmenin temel ilkesi, çocuklarla ilgili tüm eylemlerde, çocuğun çıkarlarının korunması gereken ilk şey olduğuna dayanıyor."
Fiziksel cezayı yasaklayan ilk ülke
Çocukların fiziksel cezasını yasaklayan ilk ülke 1979 yılında İsveç oldu. İsveç hukuku açıkça ebeveynlerin çocuklarını yetiştirmenin bir parçası olarak herhangi bir şiddet veya diğer aşağılayıcı davranışı kullanamayacağını belirtmektedir. Bir çocuğu dövmek ya da incitmek İsveç hukukuna göre suç.
İsveç, 1993'te İsveç hükümetinin, çocuk haklarını korumak için atadığı bağımsız gözetmen 1989'da yayınlanan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni takip etmek ve uygulamak zorundadır. (MD/AÖ)
*"Government Offices of Sweden" sitesindeki haberi Merve Demirler çevirdi.