* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - İsveç Parlamentosu
İsveç Adalet Bakanlığı, "terörle mücadeleye yönelik yeni anayasa değişikliğinin" 1 Ocak 2023 itibariyle yürürlüğe girdiğini açıkladı.
İsveç'in Ankara Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından da Türkçe paylaşılan "Anayasa değişikliği terörle mücadelede daha güçlü olanaklar sunuyor" başlıklı açıklamada, "İsveç, terör tehdidine karşı koymak amacıyla tek başına ve diğer devletlerle birlikte yoğun bir çaba gösteriyor" denildi.
Bakanlık, anayasa değişikliğini özetle şu ifadelerle duyurdu:
"Terör, terörden etkilenen toplumlar nezdinde ağır zorluklar oluşturuyor ve hem uluslararası barış ve güvenliği hem de hem de ulusal güvenliği tehdit ediyor. Terör, çok ciddi suç teşkil eden eylemleri içeren ve düzeni tehdit edici bir yapıya sahip olup demokrasi, insan haklarından özgürce faydalanılması ve ekonomik ve sosyal gelişim karşısındaki en ciddi tehditlerden biridir.
"Anayasa değişikliği, terör faaliyeti yürüten veya terörü destekleyen grupların örgütlenme hürriyetinin kanun çerçevesinde kısıtlanması konusunda imkanların artması anlamına geliyor.
"Bu değişiklik, kanun koyucular açısından, örneğin bir terör örgütüne katılımı daha geniş bir çerçeveyle suç unsuru haline getirmeyi ve terör örgütlerini yasaklamayı olanaklı kılıyor."
1 Ocak 2023'te İsveç'te bir anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. Yapılan anayasa değişikliği İsveç'in teröre karşı yeni ve daha kapsamlı imkanlarla mücadele edebileceği anlamına geliyor. pic.twitter.com/u5sJNW5iAs
— SwedeninAnkara / İsveç Büyükelçiliği (@SwedenAnkara) January 2, 2023
"Ceza kanunu Mart ayında meclise gelecek"
Öte yandan, İsveç'teki "terörle mücadeleye yönelik" anayasa değişikliği İsveç'in Finlandiya ile birlikte NATO üyelik başvurusunun onaylanmasını beklediği, Türkiye hükümetinin ise bu bağlamda "terör" ile ilgili endişelerini dile getirmeye devam ettiği bir dönemde yürürlüğe girdi.
Konuyla ilgili 23 Aralık 2022'de Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de anayasa değişikliğinin yanı sıra 7 Mart 2023'te konu ile ilgili "parlamentoya ceza yasası sunacaklarını ve İsveç Ceza Kanunu'nda yeni bir suç oluşturulacağını" söylemişti.
Billström, "İsveç topraklarında terörist aktivitelerin tanıtımını ve propagandasını yapmanın, bayraklarını sallamanın da dahil suç kabul edileceğini, yasanın 1 Haziran 2023'te sahada uygulanacağını" belirtmişti.
"Olduğundan daha kötü görünen tavizler"
İsveç'in NATO üyelik başvurusu bağlamında Türkiye-İsveç ilişkilerini bianet'e değerlendiren Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Dr. Paul Levin, son seçimlerin ardından değişen hükümete de atıfla değişen politikalar hakkında özetle şu yorumda bulunmuştu:
"İsveç'in Ankara'nın taleplerine verdiği yanıtlara baktığımızda - tabiri caizse - kozmetik bazı öğeler olduğunu görüyoruz. Bunlar daha çok kamu diplomasisiyle alakalı. Bir de daha somut politika yanıtları var. Bu ikisini birbirinden ayrı düşünmenin önemli olduğu görüşündeyim.
"Böyle yapmadığınız zaman bu, İsveç'in pratikte hukukun üstünlüğünü bir kenara bıraktığı gibi bazı abartılı ifadelere sebep oluyor. Durum bu değil.
"İsveç'in terörle mücadele kanunlarını sıkılaştırma, hatta anayasasını değiştirme yönünde politika değişiklikleri de oldu; bunların da öyle olmadıkları halde taviz oldukları söylendi. Bu değişiklikler, yıllar önce hazırlanan kanun tekliflerine dayanarak yapılan değişikliklerdi.
"Yani, aslında olduklarından daha kötü görünen 'tavizler' var." (SD)