* Fotoğraf: Vikipedi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde Istranca Ormanları'nda kapasite artışı isteyen taş ocağı için 144 bin 871 ağaç kesileceğine dair iddiaları sordu.
Istranca Ormanları'nın da bulunduğu Kapaklı köyünde kapasite artışı isteyen taş ocağı için 144 bin 871 ağaç kesileceğine dair haberlerin basına yansıdığını aktaran Tanrıkulu, şunları söyledi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuran işletmenin, ÇED raporunu da sunduğu, arazilerin tarla vasfında olması nedeniyle sahiplerinden alınacağı ifade edilen raporda, bölgedeki ağaç türlerinden de söz edildiği ve anılan raporda 144 bin 871 ağaç kesileceğine dikkat çekildiği yine basına yansıyan haberler arasındadır.”
"İddialar doğru mu?"
Tanrıkulu, Kurum'a şu soruları yöneltti:
* Istranca Ormanlarının da bulunduğu Kapaklı Köyünde kapasite artışı isteyen taşocağı için 144 bin 871 ağaç kesileceği iddiası doğru mudur?
* İddialar doğru ise hem bir doğa harikası hem de bölgedeki yeraltı sularının besleme alanı olan Istranca Ormanlarında ağaç kesimi akabinde yaşanacak susuzluk ihtimali göz önüne alındığında, ağaç kesiminin yapılmaması için gerekli işlemler başlatılacak mıdır?
* 2002-2020 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde illere göre projeler sebebiyle toplam kesilen ağaç sayısı nedir?
Ne olmuştu?
Kırklareli’nde Istranca ormanlarının da bulunduğu Kapaklı köyünde kapasite artışı isteyen taşocağı için 144 bin 871 ağaç kesileceği ortaya çıkmıştı.
İşletme, Kapaklı köyünde kalker ve dolomit ocağı için kapasite artışı talep ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuş, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu da sunmuştu.
ÇED raporunda, arazilerin tarla vasfında olması nedeniyle sahiplerinden alınacağı ifade edilen raporda, bölgedeki ağaç türlerinden de söz edildi. 144 bin 871 ağaç kesileceğine dikkat çekilerek “Ancak, proje alanında eşzamanlı faaliyet olmayacağı için ocak üretim alanı genişledikçe ve peyderpey alınan orman izinlerine göre kesim yaptırılacaktır. Toplam proje süresi - ocak ömrü dikkate alındığında bir taraftan rehabilite edilen ve ağaçlandırılan alanların da olacağı söz konusudur” denildi.
Ayrıca proje kapsamında kesilecek ağaç sayısının 5 katı kadar ağaç dikileceği ifade edildi. ÇED süreci 4 Kasım’da başlayan projeye ilişkin İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı geçen pazartesi yapıldı.
Istrancalar neden önemli?
Yıldız Dağları veya Istranca Dağları, Trakya'nın Karadeniz kıyılarına paralel olarak, Bulgaristan'dan İstanbul iline kadar yaklaşık 150 kilometre uzunluğunda bir dağ zincirinden oluşur.
Bu zincirin en yüksek noktası Kırklareli ilinde bulunan yaklaşık 1031 metrelik Mahya Dağı zirvesidir. Ormanın Türkiye'deki kısmı 197 bin hektarlık bir alan kaplar.
1993’te UNESCO tarafından Dünya Biyosfer Rezervi Ağı’na eklenen Istrancalar bölgesinde biyoçeşitlilik koruma altında. Bölgede 1995’te Bulgaristan tarafından Istranca Tabiat Parkı kuruldu. Bulgaristan topraklarının yüzde 1’ini oluşturan park Bulgaristan’daki en büyük doğa koruma alanı.
Avrupa’nın en zengin biyolojik bölgelerinden biri olan Istranca bölgesi Türkiye’nin de en önemli sulak alanlarından biri ve başta Trakya olmak üzere İstanbul için hayati su kaynağını sağlıyor.
Istrancalar’ın Türkiye sınırları içinde kalan bölümü yaban hayatının varlığı için çok daha elverişli bir ekosistem ancak bölgenin koruma statüsünde olmaması ve yoğun insan etkisi nedeniyle ender türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. (TP)