Türkiye'de yaklaşık 50 yıl önce kesintiye uğramış Rumca yayıncılık "İstos" yayınevi ile yeniden başladı.
İstos Yayınevi, "Tanıklıklar", "Politika Historika", "Elenika" dizileriyle Türkçe, Yunanca-Türkçe ve Yunanca eserleri yayımlayacak.
Yayınevinin ilk üç kitabı Nikos Kazancakis'ten Çileci, Thomas Korovinis'ten Fahişe Çika ve İstanbul Rumları Bugün ve Yarın raflardaki yerini aldı.
Eftelya'nın hikayesi
Thomas Korovinis "Fahişe Çika" kitabında, ailevi ve tarihi şartların İstanbul'a getirdiği "bir Anadolu kızı, Eftalya, namı diğer Çika'yı anlatıyor.
"Burada yaşadığı çeşitli serüvenlerden sonra Galata genelevlerinin sakini olmaya kadar varan 'anonim' hayat öyküsünü İstanbullu Rumların yerel söyleyişleri, çeşitli Türkçe deyimler ve Pontusça kelimelerden oluşan zengin dilinden dinliyoruz.
"Eftelya'nın hikâyesinin içinde çağdaş Türk-Yunan tarihinin birçok mihenktaşı beliriyor ve İstanbul'un son yüzyılının toplumsal hayatının karakteristik figür ve olayları önümüze seriliyor."
Rum azınlığına dair derleme bir çalışma
İstanbul Rumları Bugün ve Yarın kitabı ise, 2006'da gerçekleştirilen "İstanbul'da Buluşma" başlıklı konferansta katılımcıların Rum topluluğunun geleceğiyle ilgili sundukları çalışmalardan oluşuyor.
Kitap, İstanbul Rum azınlığının eğitim, örgütlenme ve vakıflar gibi geçmiş ve güncel sorunları üzerine çalışmalardan oluşan kapsamlı bir çalışma.
Kitapta sunumları yer alanlar şöyle:
"Frango Karaoğlan, Katerina Markou, Yorgos Chatzitegas, Dimitris Kamouzis Konstantina Andrianopoulou, Foti Benlisoy, Adnan Ekşigil, Jean François Perouse, M. Rıfat Akbulut, Savvas E. Tsilenis, Baskın Oran, Konstantinos Tsitseiikis, Elçin Macar, Dilek Güven, Rıdvan Akar, Elif Babül, İlay Remain Örs, Meropi Anastassiadou Samim, Akgönül, Nikoletta Chardalia, Simeon Yılmaz, Hristos Klairis, Lakis Vingas Dimitrios Frangopulos, Kostas Gavroglou, Halil Berktay, Ayşe Buğra, N. K. Alivizatos Yorgos, Stefanopulos, Mete Tunçay, Yanis Skarlatos, Nikos Sigalas"
Gezgin Kazancakis'in yolculuğu
Türkçe-Yunanca yayımlanan Nikos Kazancakis'in "Çileci" kitabı, gezgin Kazancakis'in metafizik yolculuğu ya yazarın mezartaşındaki yazıtı da içermekte olması nedeniyle yaşam felsefesini dile getirdiği yapıtı olarak görülmekte.
Kitabın çevirmeni ise şöyle devam ediyor:
"1909'da Henri Bergson'un gözetiminde tamamladığı doktora tezi 'Friedrich Nietzsche, Hukuk ve Devlet Felsefesi Üzerine'nin konusu olan ve 'Aleksis Zorbas'ın Yaşamı ve Dünya Görüşü' adlı ünlü eserinin önsözünde belirttiği üzere yaşamındaki en derin ayak izlerine iye dört kişiden ötekiler Homeros, Bergson ve Zorbas biri olan Nietzsche'nin Törenin Soykütüğü Üzerine adlı yapıtının 'Çileci Ülküler Ne Demektir?' başlıklı üçüncü bölümüne Kazancakis'in yerelliği içerisindeki kişisel yanıtı olarak da okunabilmektedir." (NV)
* Yayınevinin kurucuları ile yapılan söyleşiyi okumak için tıklayınız.