İstos Yayın, 3 yeni kitapla okurlarının karşısında. 19. yüzyıl Osmanlı basın tarihinin en önemli figürlerinden gazeteci ve yazar Teodor Kasap’ı 150 yıl sonra yeniden ve bu kez Latin alfabeli Türkçede okurla buluşturan “Çıngıraklı Tatar”, 1873’te büyük yankı yaratmış aynı adlı mizah dergisinin tüm sayılarını bir araya getiriyor.
Açıklayıcı notlarla zenginleştirilerek ve derginin özgün tasarımına sadık kalınarak Seval Şahin, Alp Eren Topal ve Stefo Benlisoy tarafından hazırlanan kitap, dönemin İstanbulunu ve politik atmosferini anlamak adına da hazine değeri taşıyor.
2018 yılında kaybettiğimiz gazeteci ve yazar Berat Günçıkan’ın İmrozlu Marika’nın hayatını kayıt altına aldığı biyografisi “MARİKA ...Yalnızlığım Kadarsın…”, bir Rum kadınının aşklarını, kırgınlıklarını, korkularını ve bitmeyen kavgalarını kendi anlatımıyla tarihe not düşüyor.
Yunanistanlı gazeteci ve yazar Vasilis Danellis’in kara polisiye türündeki son romanı “Ölü Saatler” ise, profesyonel bir tetikçinin iç sesi eşliğinde okuyucuyu Atina’dan Pire’ye, Midilli’den Lefkoşa’ya sürüklüyor. “Çıngıraklı Tatar” 180 TL’den, “MARİKA ...Yalnızlığım Kadarsın…” 55 TL’den ve “Ölü Saatler” 65 TL’denkitabevlerinde ve kitap websitelerinde satışa sunuldu.
istos yayın’ın web sitesi istospoli.com’da devam eden yüzde 30 indirim fırsatından yararlanabilirsiniz.
150 yıl sonra Teodor Kasap
Kayseri kökenli Osmanlı gazetecisi, yazar ve çevirmen Teodor Kasap’ı 150 yıl sonra yeniden ve bu kez Latin alfabeli Türkçede ilk kez okurla buluşturan “Çıngıraklı Tatar”, 1873’te yayımlanmış aynı adlı meşhur mizah dergisinin bütün sayılarını bir araya getiriyor. 19. yüzyıl Osmanlı entelektüelleri arasında önemli bir yere sahip olan ve ilk Türkçe mizah dergisi “Diyojen” başta olmak üzere “Hayâl” dergisi ve günlük olarak yayımladığı İstikbal gazetesi ile Osmanlı basın tarihinin en etkili figürlerinden birine dönüşmüş Teodor Kasap’ın yayın yönetmenliğini yaptığı politik mizah dergisi “Çıngıraklı Tatar”, 19. yüzyıl İstanbulunu anlamak adına da önem taşıyor. Sokak dedikodularından belediye hakkında şikâyetlere, kadın ve erkeklerin giyim kuşamından dönemin gazetecilerine ve matbuat kanununa, asrileşen yaşamın portresini ayrıntılı ve mizahla tasvir eden dergi, haftada iki kez 29 sayı yayımlanmıştı. Bütün sayıları buluşturan ve açıklayıcı notlarla zenginleştirilen “Çıngıraklı Tatar” adlı kitap, Seval Şahin, Alp Eren Topal ve Stefo Benlisoy tarafından derginin özgün tasarımına sadık kalınarak hazırlandı.
Marika’nın izinde
2018’de kaybettiğimiz gazeteci ve yazar Berat Günçıkan’ın biyografi kitabı “MARİKA …Yalnızlığım Kadarsın…”, İmrozlu Marika’nın hayatını kayıt altına alıyor. İlk olarak 1993 yılında Cumhuriyet’te tefrika edilen biyografi, 1920’lerin başında İmroz’u terk edip İskenderiye’ye gitmek zorunda kalan bir ailenin öksüz kızı olan Marika’nın önce İmroz ve İstanbul, ardından Almanya’ya kadar uzanan ve tekrar anayurduna varan yorgun ve huzursuz adımlarını takip ediyor. Hizmetçilikten büfeciliğe, hemşirelikten pansiyonculuğa ekmeğinin peşinde koşan bir Rum kadın olarak aşklarını, kırgınlıklarını, korkularını ve bitmeyen kavgalarını kendi anlatımıyla tarihe not düşen kitap ayrıca, Marika’nın adadaki izini süren güncel bir sonsöz ve dostlarının Günçıkan’ı andığı bir bölüm de içeriyor.
Yunanistan’dan polisiye
istos yayın’ın çağdaş Yunanistan polisiyesinin örneklerini okurla buluşturduğu Yunankarası dizisinin yeni kitabı “Ölü Saatler”, profesyonel bir tetikçinin iç sesi eşliğinde okuyucuyu Atina’dan Pire’ye, Midilli’den Lefkoşa’ya sürüklüyor. “Siyah Bira” adlı romanı ve yine bir Yunankarası kitabı “Yunanistan’dan 11 Çağdaş Polisiye Öykü” derlemesiyle tanıdığımız Vasilis Danellis’in yazdığı kara polisiye türündeki kitap, Yunanca aslından Damla Demirözü tarafından çevirildi.
“Çıngıraklı Tatar” 180 TL’den, “MARİKA ...Yalnızlığım Kadarsın…” 55 TL’den ve “Ölü Saatler” 65 TL’denkitabevlerinde ve kitap websitelerinde satışa sunulurken, istos yayın’ın web sitesi istospoli.com’da devam eden %30 indirim fırsatından yararlanabilirsiniz.
Bir yayın geleneğini canlandırmak
Bağımsız bir yayınevi olarak 2011 yılında İstanbul’da kurulan istos yayın, Rumların ve şehrin tarihi, kültürü ve hayatına dair çalışmalara bir katkı koymak ve on yıllarca kesintiye uğramış bir yayın geleneğini canlandırmak amacıyla yayınlar ve projeler üretiyor.
“Tanıklıklar”, “politika historika”, “elenika”, “turkika”, “mikroistoria”, “komikosmos” ve “yunankarası” dizileriyle Türkçe, Yunanca-Türkçe ve Yunanca eserleri okuyucuyla buluşturan istos yayın, bir yandan temel nitelikte kitaplarla artık tarihi bir vesika sayılabilecek metinleri Türkçeye kazandırırken, bir yandan da günümüzde üretilen Türkçe ve Yunanca edebi ve akademik çalışmaları yayımlıyor.
(EMK)