"Cinsel istismara özellikle kendisine bakmakla görevli bir yakını tarafından uğrayan kişinin ruh sağlığı daha fazla etkilenir. Bu depresyon olarak su yüzüne çıkabilir ya da bir hastalık düzeyine ulaşmaz, eşik altında kalır. Ama kişinin insanlara ve kendine güvenini, cinsel bakımdan keyif alma ve ilişki kurma kapasitesini etkileyebilir."
İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahika Yüksel Samsun'da 10 yaşında üvey babasının tecavüzüne uğrayan kız çocuğunun ruh sağlığında görülme ihtimali olan bozuklukları bianet'e anlattı.
İlişki sonrası hamile kalan çocuğun psikolojisinde bozukluk olmadığı Adli Tıp Raporu'yla belgelenmiş ve üvey babanın cezasında beş yıl indirime gidilmişti.
"Travmalardan sonra kişiler hemen ruhsal hastalık geliştirebileceği gibi bazen de hastalıklar uzun zaman sonra ortaya çıkıyor. Çocukluğunda istismar yaşamış ve hastalık belirtisi göstermemiş kadınlar evlendiklerinde ruhsal hastalıklıklar belirginleşebiliyor."
Yüksel Samsun'daki dava hakkında detaylı analiz yapabilmesi için dava kayıtlarını incelemesi gerektiğini belirtti ancak "mağdur çocuğun psikolojisinde bir bozukluk gözlemlenmemesinin de ihtimal dahilinde olduğunu" söyledi.
"Ensest şiddetin en ağır biçimi..."
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı yaptığı basın açıklamasıyla söz konusu raporu (Adli Tıp raporu) veren ve rapora itibar edenleri kınadı, devleti sorumlu kişiler hakkında inceleme başlatmaya çağırdı.
"Bu olay devlet kurumlarındaki erkek egemen zihniyetin uygulamalarını, adalet mekanizmasının kadınlar için adalet dağıtmaktan hala çok uzak olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Adli Tıp Kurumu vermiş olduğu raporla kurumun güvenilirliği konusunda şüphe yarattı. Devlet de erkekten yana tutum almaya devam ediyor."
Vakıf kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelenin devlet politikası haline gelmesi gerektiğini vurguladığı açıklamada , "devletin sistemli bir politikası olmadığının" da altını çizdi
"Oysa kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için yayımladığı genelgede devlet, sağlık çalışanları, yargı mensupları ve diğer ilgili görevlilere, şiddete karşı yaklaşım konusunda meslek içi eğitim verileceğini açıklamıştı. Bahsi geçen eğitimin uygulanmadığı rapordan anlaşılıyor."
"Toplumsal baskı ensestin açıklanmasını zorlaştırıyor"
Ensestin kadına ve çocuğa yönelik en ağır şiddet biçimi olduğu kaydedilen bildiride Mor Çatı, ensestin açıklanmasının toplumsal baskı nedeniyle zor olduğunu vurguluyor.
"Yargı enseste maruz kalandan yana tutum almalı"
"Ensestin yaratmış olduğu travma etkilerini yıllarca hatta kişinin tüm yaşamı boyunca devam ettirebilir. Bu nedenle gerek yargı kurumlarının, gerekse sağlık kuruluşlarının, enseste maruz kalan çocuk ve kadınların tarafında tutum almamaları ikinci bir kez şiddet uygulamaları anlamına gelmektedir."
Olay nasıl olmuştu?
Milliyet gazetesinin 2005 yılında üvey kızına defalarca tecavüz eden E.K'ye (37) Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi 24 yıl hapis cezası verdi.
Yargıtay'ın isteği üzerine yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) hükümlerine göre yeniden yargılanan Karatekin'in cezası, tecavüz olayından kızın ruh sağlının bozulmadığına ilişkin İstanbul Adli Tıp Genel Kurulu raporu üzerine 18 yıl 9 aya indirildi. (GG/NZ)