Çocuğa yönelik cinsel istismara karşı düzenlemeler içeren kanun tasarısı Meclis’e gönderildi.
“Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” başlıklı tasarıda 9 madde var.
Tasarı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nda değişiklik ve eklemeleri kapıyor.
Tasarı çocuklara tecavüz edenlere verilecek hapis cezasını 40 yıla dek çıkarıyor, suçun niteliğine göre ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet cezaları düzenliyor.
Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarından dolayı mahkum olanlara “kimyasal hadım” olarak bilinen uygulamayı öneriyor.
Mağdur çocuklara yönelik haberlerin kısıtlanması, tekrarlanan mağduriyetlerin önlenmesi için çocukların ifadelerinin alınacağı özel merkezlerin kurulmasını içeriyor.
Cinsel saldırıdan mahkumiyet kararı olanlar hakkında ceza infazının ardından beş yıl süresince çocukların yoğun olarak bulunduğu iş kollarında çalıştırılmama, devlet memurluğunda “çocukların cinsel istismarı suçundan mahkum olmamak” şartı getiriyor.
Bunların yanında uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçlarına da infaz süresince tamamlanmasının ardından uygulanacak yükümlülüklere dair düzenlemeler de var.
Tasarıyı Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün Meclis'e sunduğu tasarı 20 Şubat'ta oluşturulan komisyon çalışmasının sonucu. Çocukların korunması amacıyla komisyonun ardından Adalet Bakanlığı rapor hazırladı.Komisyonda Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlık yaptı, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kayan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın yer aldı.
Cezalar
TCK'da cinsel istismar, çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranıştan tecavüz olarak bilinen cinsel şiddete dek suçları içeriyor.
Tasarıda öne çıkan değişiklikler şöyle:
* Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak şartlara “çocukların cinsel istismarı suçundan mahkum olmamak” ibaresi ekleniyor.
* 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda takdiri indirimi düzenleyen maddedeki değişiklikle “takdiri indirimin gerekçesiyle birlikte kararda gösterilmesi” zorunluluğu ekliyor.
103. maddede değişiklikler
* TCK’da çocukların cinsel istismarı başlıklı 103. maddede istismar suçundan cezaları değiştiriyor. Buna göre;
** Çocuklara tecavüzde en az 16 yıl olan hapis cezasını 16’dan 40 yıla kadar şeklinde değiştiriyor, mağdur 12 yaşından küçük ise en az 18 yıl olan cezayı 30 yıla çıkarıyor.
Müebbbet, ağırlaştırılmış müebbet
** TCK 103. Maddeye eklenen fıkralarla 12 yaşının tamamlamamış çocuğa tecavüze yönelik cezanın yarı oranında arttırılmasını içeren durumlarda müebbet hapis cezası, suçun niteliğinin değişmesine dair maddeleri kapsadığında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörüyor.
** Takdiri indirim uygulanması durumunda müebbet hapis cezası için belirlenen 25 yıllık sürenin 40 yıl uygulanacağı belirtiliyor.
* TCK madde 227’de yapılan değişiklikle çocuğu fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişiye hapis cezasının yanında verilecek adli para cezasına iki bin gün alt sınırı getiriyor.
Mahpuslara yönelik uygulamalar
Tasarı, 5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a ek ve değişiklikler getiriyor.
Buna göre;
* Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 50, müebbet hapis cezasının 40 yılının tamamlanmasında koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.
Beş yıla dek tedbir
* Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçundan mahkum olanlar hakkında tahliyeden itibaren beş yıla dek tedbir ve yükümlülüklerden biri ya da bir kaçına infaz hakimi karar verir.
Bunlar;
Rehabilitasyon amaçlı programlara katılmak,
Suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak,
Mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklanmak,
Çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan yasaklanmak,
Çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanmak.
* Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçundan mahkum olanlar cezaevinde rehabilitasyon amaçlı programlara katılmak zorunda.
Kimyasal hadım
Tasarı “kimyasal hadım” olarak bilinen uygulamaya şöyle yer veriyor:
* Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarından dolayı mahkum olanlar tahliyeden üç ay önce başlamak üzere, tahliyeden beş yıla kadar, cinsel isteğin ilaçla baskılanmasına yönelik tedbire tabi tutulmaya uzman raporu üzerinden infaz hakimi tarafından karar verilebilir. Bu tedbir, tıbbi gereklilere uygun olarak yerine getirilir ve infaz hakimi tarafından yılda bir defa değerlendirilir, gerektiğinde sonlandırılabilir.
Yayın yasağı
* Tasarı, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 6. Maddesindeki değişiklikle korunma ihtiyacı olan çocuğun bildirilmesi gereken kurumu Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan Aile ve Sosyal Politkalar bakanlığı ve il veya ilçe müdürlükleri olarak değiştiriyor. Bildirme yükümlülüğüne cumhuriyet başsavcılığı ve mahkemeleri ekliyor.
* Çocuk Koruma Kanunu’na ek maddeler öocuklar hakkında yayınlarda yayın kısıtlaması kararını içeriyor.
Buna göre ;
“Cinsel istismar suçu mağduru çocuğun yüksek yaran gerektiriyorsa soruşturmanın başlangıcında, olayla ilgili olarak basın yayın, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ve internet ortamında yapılan yayınların kısıtlanmasına, yayın yasağı konulmasına, içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine, çocuğun anası, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimsenin veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının istemi üzerine ya da re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilebilir.
“İçeriğin internet ortamında yayınlanması halinde birinci fıkradaki usul uygulanmak suretiyle Cumhuriyet savcısı tarafından içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesine karar verilebilir.”
Tekrarlanan mağduriyetin önlenmesi için özel merkezler
Çocuk Koruma Kanunu’na eklenen ikinci ek madde mağdur çocukların tekrarlayan mağduriyetinin önlenmesine yönelik.
Buna göre;
* Cinsel suç mağdurlarının tekrarlanan mağduriyetini önlemek için adli ve tıbbi işlemler bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleşmesini temin etmek için adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu bulunan yerlerde sağlık bakanlığınca özel merkezler kurulur.
Bu merkezlerde sağlık bakanlığı personeli ve diğer kurumlardan ihtiyaç duyulan uzman veya personel görevlendirilir.
Mağdur çocukların ifade işlemleri
Cinsel suç mağdurlarının ifadesi bu merkezlerde cumhuriyet savcısı nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınır. Mağdurunun rızası durumunda görüntü ve ses kayda alınır. Mağdur çocukların ifadesinin alınmasında bu kayıt zorunlu. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunluluk bulunan haller dışında sovuşturma ve kovuşturmada mağdurun ifadesi yeniden alınmaz.
* Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından çocuk mağdurun kovuşturma aşamasında ifadesinin alınmasının veya başkaca bir işlem yapılmasında zorunluluk olması durumunda bu işlem, mağdur çocuk ile sanığın aynı ortamda bulunmayacağı şekilde mahkeme veya görevlendireceği naip hakim tarafından bu merkezlerde uzmanlar aracılığıyla getirilir.
Mahkumiyeti olanların çocuklarla çalışması
* Tasarı, tecavüz, çocukların cinsel istismarı, Reşit olmayanla cinsel ilişki Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, çocuğa yönelik müstehcenlik, fuhuş suçlarından haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlar hakkında şu düzenlemeleri içeriyor:
“Kamu ve özel sektöre ait çocuk hizmet birimleri, adli görüşme odaları, çocuk parkı, oyun bahçesi, oyun salonu gibi çocukların yoğun olarak bulunduğu iş kollarında çalıştırılamaz, bu yerleri işletemez. Bu tedbirler hükmün kesinleşmesi ile başlar, cezanın tamamen infazından itibaren beş yıl süre ile devam eder.
“Bu karar aykırı davrananlar 19 bin liradan 30 bine dek, tekrarı halinde iki katı para cezası uygulanır. İkiden fazla tekrarında işletmenin ruhsatı iptal edilir.” (BK)