Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, bazı sivil toplum kuruluşları, hak örgütleri, medya, üniversite ve kamu kurumu temsilcilerinin katılımıyla bir "istişare ve işbirliği toplantısı" düzenledi.
Dün Ankara'da gerçekleştirilen toplantıda İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) adına konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) başkanı Hüsnü Öndül, öncelikli olarak "hak ihlallerinin ulaştığı boyutun ve hak savunucularına yönelik yaklaşımın" değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Öndül, son dönemde insan hakları ihlallerinin, hak savunucularına açılan davaların arttığını ve örgütlerin çalışma koşullarının zorlaştığını vurguladı.
"2005’e kadar kısmen gerçekleştirilen reformlar, yapısal değişiklik yaratamamış, sağlanan ilerlemeler bu nedenle kalıcı olamamıştır" diyen Öndül, yapılan değişikliklerin yargı koruması altına alınabilmesi için hiçbir girişim olmadığını belirtti.
Hak savucularının siyasi, felsefi veya dini görüşleri farklı olsa da evrensel ilkeler çerçevesinde davrandığını vurgulayan Öndül, buna karşılık Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetleri de dahil yönetimlerin hak örgütlerini "yok saydığını" söyledi ve Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nda yaşanan deneyimi örnek gösterdi.
Öneriler
Öndül, önerilerini de kısaca şöyle sıraladı:
- Hükümet, yeni sivil anayasa taslağını açıklamalı ve toplumun tartışmasına açmalı.
- Kürt sorunu etrafında bir süreden beri sürdürülen sert ve dışlayıcı söylemler terk edilmeli.
- Newroz ve 1 Mayıs’ta görülen, demokratik hakları engelleyici uygulamalar terk edilmeli.
- Ergenekon ve benzeri yasadışı örgütlenmeler başta olmak üzere hukuk dışına çıkan kamu görevlilerinin üzerine gidilmeli.
- Yaşam hakkı ihlaline neden olan güvenlik güçleri ve işkence suçlarına karışan kamu görevlilerine yönelik yaptırımları uygulamada tereddüt gösterilmemeli.
- Reform süreci, sahici, işlevsel yeni düzenlemelerle devam ettirilmeli.
- İfade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, din özgürlüğü gibi alanlardaki sınırlayıcı mevzuat düzeltilmeli.
- Özellikle ceza yasalarındaki ifade özgürlüğünü sınırlayan düzenlemeler kaldırılmalı.
- İnsan hakları örgütlerile sürekli biçimde etkili bir diyalog mekanizması kurulmalı.
Kaos GL'ye ayrımcılık iddiası
Öte yandan dün düzenlenen toplantıya katılması için önce davetiye yollanan Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL) daha sonra davetli listesinden çıkarıldı.
Taraf'ta yer alan habere göre Kaos GL Genel Sekreteri Ali Erol, 3 Nisan'da gelen davete 15 Nisan'da olumlu cevap verdiklerini fakat daha sonra cevap alamadıklarını söyledi.
İnsan Hakları Başkanlığı'nın web sitesinde yer alan taslak katılımcılar listesinde de Kaos GL'nin adı yer almadı.
Cevap alamayınca Kurul Başkanı Hasan Fendoğlu'na bir mektup yazan dernek "Geleneksel önyargılarla gey-lezbiyen derneğinin insan hakları alanındaki bir toplantıya bile dahil edilmemesi söz konusu olursa bu durumu üzüntüyle karşılayacağız" demişti. (EÜ/GG)