Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi (istinaf), Hayrettin Pişkin’in sosyal medya paylaşımından yargılandığı davada karar verdi.
İstinaf mahkemesi, Facebook’taki Afrin operasyonu paylaşımı nedeniyle Çanakkale 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 2 yıl 6 aylık cezayı bozdu ve Pişkin’in beraatına hükmetti.
Mahkeme, savcının esas hakkındaki mütalaasında belirttiği “sosyal medya paylaşımının eleştiri niteliği taşıdığı ve şiddet çağrısı veya daveti içermediği” görüşüne uyarak hem beraata hem de Pişkin hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi.
Barış Akademisyenlerine de aynı suçlama
Duruşmanın ardından bianet’e konuşan avukat İnci İncesağır, istinafın kararının, “propaganda suçlamasıyla açılan davalardaki ceza verme eğilimini dengeleyecek, sınırlandıracak bir karar olduğunu” söyledi.
İncesağır, “Her türlü hükümet tasarrufunu eleştiren yazıya bu suçlamayla ceza veriliyordu. Bu karar, bu eğilimi frenleyebilir” dedi.
Ayrıca, bu kararın aynı suçlamayla yargılanan ve benzer cezalar verilen Barış Akademisyenleri için de emsal olabileceğini ifade etti.
2 yıl 6 aylık ceza istinaf mahkemesine taşındı
İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK Üyesi Hayrettin Pişkin, Facebook’ta Afrin operasyonunu ve muhalefetin bu konudaki tavrını eleştiren, Troçki’den de alıntı bulunan bir yazıyı paylaştığı için, hakkında Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesi uyarınca “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan dava açıldı.
Pişkin bu soruşturma nedeniyle 25 Ocak 2018’de tutuklanıp iki ay da tutuklu kaldı.
Çanakkale 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Pişkin’i suçlu bularak 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı. Bu karar itiraz üzerine dosya istinaf mahkemesine taşındı.
“Tüm kararlar temyiz edilebilir”
Bugün istinaf mahkemesinde görülen duruşmaya Pişkin ve avukatı İnci İncesağır katıldı.
Hayrettin Pişkin savunmasında, paylaştığı yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna dair önceki savunmasını tekrarlarken avukat İncesağır da, 2 yıl 6 aylık cezanın temyiz edilebilir olduğunu savundu ve Anayasa Mahkemesinin buna dair kararını hatırlattı.
TIKLAYIN - Hak Arama Özgürlüğü Ceza Sınırıyla Sınırlandırılamaz
Anayasa Mahkemesi, 27 Aralık 2018’de, Ceza Muhakemesi Kanununun 286/ 2-d maddesindeki “ilk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dâhil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her türlü Bölge Adliye Mahkemesi (istinaf) kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamayacağı” sınırlandırmasını iptal etmişti.
bianet Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz de bu kararın, artık iki yıllık hapis cezalarının da temyize tabii olacağı kanısını uyandırdığını yazmıştı.
İHD Çanakkale İl Yönetiminden avukat İncesağır da bugünkü savunmasında, “İstinaf aşamasında ilk derece mahkemesinde verilen tüm kararların keza onama kararlarının da temyiz edilebilir olması gerekir” dedi.
Mütalaa: Paylaşım şiddete davet etmiyor
Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Savcısı Özcan Özsarıoğlu da esas hakkındaki mütalaasında, Pişkin’in sosyal medyada paylaştığı metnin ağır eleştiri niteliğinde olduğunu ifade etti:
“Metin içerisinde herhangi bir terör örgütünün isim, amblem, alameti farikasının ve eylem sloganının belirtilmediği, şiddet içeren herhangi bir beyan bulunmadığı, şiddete davet ibaresinin olmadığı, bu haliyle terör örgütü propagandası yapma suçunun yasal unsurları oluşmadığından sanığın beraatına karar verilmesi mütalaa olunur.”
Mahkeme: Fiil, kanunda suç olarak tanımlanmıyor
Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Özyalçın mütalaanın ardından açıkladığı kararla, Pişkin hakkında Çanakkale 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen cezanın kaldırılmasına ve Pişkin’in beraatına hükmedildiğini ifade etti.
Kararda, “Pişkin’e isnat edilen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmadığı” belirtildi.
Ayrıca yaklaşık 2 ay tutuklu kalan Pişkin’in gözaltı ve tutuklulukta geçen süreyle ilgili tazminat hakkının doğduğu da mahkemece bildirildi.
Bir yılda 18 bin 376 kişi kişiye yasal işlem
İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, 1 Ocak - 31 Aralık 2018 tarihi arasında 42 bin 406 sosyal medya hesabı ile ilgili çalışma yapıldı, tespit edilen 18 bin 376 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.
TIKLAYIN - İçişleri Bakanlığı: “Zeytin Dalı”yla İlgili 845 Kişi Gözaltına Alındı
Bakanlık, 26 Şubat 2018’de de Afrin harekatını sosyal medyadan eleştiren ve eleştirel etkinliklere katılan 845 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. (AS)