Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak"tan verilen 25 yıllık hapis cezası hükmünün bozulmasına karar verdi.
Kararda "Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağı" belirtildi.
Berberoğlu davasından daha önce "bu bilginin ifşa oluşması halinde casusluk suçunun oluşmayacağı" vurgulandı.
"Yerel mahkemece anılan hususlara yer verilmeden hüküm kurulmuştur" denilen kararda, söz konusu casusluk suçunun oluşmamış olabileceğine dikkat çekildi.
Kararda ayrıca, haberi yayınlayanın Can Dündar olduğu, Dündar hakkındaki duruşmanın halen devam ettiği, Berberoğlu ile ilgili verilecek kararda Dündar'ın davasının sonuçlanmasının da etkili olması gerektiği belirtildi.
Mahkeme gazetede yayınlanan görüntülerin Aydınlık gazetesinde de yayınlanmasına ilişkin iddiayla açılan soruşturmanın devam ettiğini de söyledi.
Berberoğlu'nun dosyasını yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Tutukululuk devam ediyor
Kaçma şüphesinin bulunması, mevcut delil durumu ve adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı gerekçeleriyle Berberoğlu'nun tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
Enis Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada tutukluluğun devamı kararına itiraz edeceklerini söyledi.
25 yıl hapis verilmişti
Berberoğlu'na, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile birlikte yargılandıkları davada "casusluk suçlamasıyla" önce müebbet hapis, ardından cezada indirime gidilerek 25 yıl hapis cezası verilmişti.
Kararda şu ifadeler yer almıştı...
“...Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalmadı gereken bilgileri açıklama suçunu işlediği sabit olmakla, suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, sanığın kasta dayalı kusurunun yoğunluğu, sanığın güttüğü amaç ve saik nazara alınarak eylemine uyan TCK 330/1 maddesi uyarınca müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına,
“Cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkisi gibi hususlar, sanık lehine takdiri hafifletici sebepler kabul edilerek... sanığın 25 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına..."
Temyiz yolu açık olan davada mahkeme Berberoğlu’nu “kaçma şüphesi” gerekçesiyle tutuklamıştı. (YY)