Özel Zoğrafyon Rum Lisesi'nin üç yıldır İstiklal Caddesi'ne taşıdığı İstanbul'daki Rum Cemaati'nin geleneksel Noel etkinliği "Kalanda", bu yıl da akordeon eşliğinde söylenen şarkılarla kutlandı.
Özel Zoğrafyon Rum Lisesi öğrencilerinin okulda söyledikleri şarkılarla başlayan kutlama, Rum Cemaati'nin katılımıyla İstiklal Caddesi'nde devam etti. Şarkıların söylenip, hediyelerin dağıtıldığı yürüyüşü Yunanistan Başkonsolosluğu'nda Yunanistan Büyükelçisi ve eşi karşıladı.
Kalanda'nın anlamını sorduğumuz Özel Zoğrafyon Rum Lisesi Müdür Başyardımcısı Özcan Şabudak, kelimenin Noel şarkıları anlamına geldiğini söyledi.
Kalanda'da Noel şarkıları söyleyerek evlerden bahşiş toplanır ve hayır kurumlarına bağışlanırmış. Şabudak bu kutlamayı öğrencilerin ve Rum Cemaati'nin katılımıyla İstiklal Caddesi'ne taşımaktaki amaçlarının uzun yıllardır içe kapanık yaşayan cemaate bunu aşma motivasyonunu sağlamak olduğunu söylüyor: "Rum Cemaati'nin duydukları korkuyu aşmalarını sağlamak ve özgüven duygusunu aşılamak istiyoruz."
Şabudak'ın bahsettiği korkunun nedenlerini Kalanda'nın böyle kutlanmasından çok mutlu olduğunu söyleyen Yani Klimentaki'nin "Doğma büyüme İstanbullu olan o güzelim insanları buradan kaçırdılar" cümlesinde kendini gösteriyor.
Kalanda'nın İstiklal Caddesi'nde kutlanması Rum Cemaati dışındakiler için de önemli olmalı. Rumların neden korktukları, neden bu kadar az oldukları gibi aslında çok gecikmiş soruları artık çok daha fazla insanın sormasının zamanıdır belki. (BK/HK)