bianet Taksim, İstiklal Caddesi'nde rastladığı insanlara Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararını sordu. Cevap vermek isteyen de oldu "yorum yok" diyen de. Karşı çıkanlar olduğu gibi sessiz kalan da vardı.
Billur, 40, mühendis: Yargı taraflı
Yasak olmamalı, herkes özgür olsun. Yargı diye bir şey yok, yargı taraflı.
Kadir Polat, 45, muhasebeci: Yasağa karşıyız
Türban yasağına karşıyız, tam demokrasinin olmadığı ülkelerde bu sorunlar çok olur.
Naci Kılıç, 55, mali müşavir: İsteyen türban takar
Allah'ın karışmadığına kulun karışmasına karşıyım, isteyen istediği gibi türban takar takmaz. Anayasa Mahkemesi şaşırana bakıyor, onun işi de o.
Süleyman Parlak, 58, terzi: Referandum olsun
Rezaletin pek alası. Atatürk'ün annesi de türbanlı değil miydi? Kanunen belirli bir üniforma yoksa öğrenciyi üniversiteye sokmamak haksızlık. Yargı mı meclis mi madem ki çelişkideler referandum yapılsın.
Anketör, 36 (kadın, ismini vermedi): Halka sorulsun
Türban serbest olmalı, isteyen kapansın isteyen açsın. Yargıya sormaya gerek yok, biz seçerek yönetilmiyor muyuz, halka sorulsun.
Bünyamin Bardak, 56 manav: En iyisini devlet bilir
En iyisini onlar bilir, biz bir şey bilemeyiz ki devlet bilir devletten büyük devlet var mı ?
Sündüz Pehlivantürk, 56, ev kadını: Karar yerinde
Ben çok uygun ve yerinde olduğunu düşünüyorum yani olmazsa olmazları vardır devletin, cumhuriyetin kuralları vardır değil mi ?
Yakup Demir, 32, balıkçı: Eşitliğe aykırı
Eşitlik ilkesine aykırı bir kere, herkes özgürce kendi kıyafetini giysin yaşasın neden buna karşı çıkıyorlar ki, biri sizi kapatsa zorlasa ne yaparsınız, karşı çıkarsınız.
Ersin Akbay, 24, balıkçı: AB'de türbana ses çıkaran yok
Avrupa Birliği'ne girmeye çalışıyoruz ama Avrupa'da kapalılara ses çıkaran yok niye Türkiye'de Müslüman ülkede böyle bir şey var ki, o da anlamsız. Balık pazarında çalışıyoruz, millet açık geziyor biz kimseye bir şey demiyoruz, niye karşımızda içki içiyorsunuz demiyoruz. Millet buradan nasıl kiliseye de gidiyorsa camiye de gidecek.
Cemil Ünal, 30, balıkçı: Bu ülkede hiçbirşey düşünülmez
Hiçbir şey düşünmüyorum bu ülkede hiçbir şey düşünülmez.
Selma Güner, 63, öğretmen: En yüksek karar mevkii yargı
Türkiye'de laiklik ilkesinin uygulanması gerektiğini ve kamu alanlarında türbana izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum; çünkü batının laiklik anlayışıyla bizim laiklik anlayışımız ve geçmişimiz çok farklı. En yüksek karar mevkii yargı bu konuda da gereğini yaptı.
Ümit Nar, 33, sahaf: Bütün özgürlüklerle birlikte düşünülmeli
Anayasa Mahkemesi kuvvetler ayrılığı ilkesinin bir parçasıysa hükümetin de buna saygı göstermesi gerekiyor ama ülkeyi özgürleştirirsiniz bütün özgürlüklerin içine bunu da sokarsınız başka bir şey. Hala bu ülkede tersanelerde bir sürü insan ölürken oraları işleten milletvekillerine hiçbir şey olmuyorsa ve insanlar hala düşünceden dolayı yargılanıyorsa işi bir bez parçasına bağlamak çok da anlamlı değil ama bütün özgürlüklerle beraber düşünüldüğünde ülke özgürleşirse zaten bunu tartışmanın bir anlamı olmaz o bütün içerisinde bu da hallolur.
Ayşe Tula, 48, ev kadını: Yargı taraflı
Siz nasıl böyle özgürce dolaşabiliyorsanız ben de kamusal alanda özgürce dolaşabilmeliyim. Siz beni rahatsız etmiyorsunuz bu benim kişisel tercihim, ben de sizleri etmemeliyim yargının taraflı olduğunu düşünüyorum.
Ufuk Karagöz, 20, öğrenci: Demokrasi çoğunluk demek
Çok arkasında durmuyorum çünkü demokratik olarak Meclis'te çoğunluğun verdiği kararı Anayasa Mahkemesi'nin bozması sıkıntı yaratabilir. Demokrasi deyince aklıma ilk çoğunluk geliyor.
Ev kadını, 34 (ismini vermedi): Bir var bir yok oldu
Aslında güzel oldu çok çatışmalar çıkacaktı eskisi gibi, devam etsin şimdi, bir var bir yok oldu.
Suna Selen, 68, oyuncu: Kararı kutluyorum
Bu eski bir şey zaten, yargı neden sınırını aşsın insanlar eski köye yeni adet getirmeye çalışıyorlar.B u kararı olumlu buluyorum,onaylıyorum, kutluyorum hala Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu kanıtlıyor.
Öğrenci, 21, (ismini vermedi): Karışık konu
Valla çok karışık bir konu ben de çok karışığım ben türbana karşıyım ama yapılan değişikleri de argümanları da doğru bulmuyorum gidilen yol çok doğru olmayabilir.
Sedanur Aygen, 18, öğrenci: Kararı halk vermeli
Ne konuşsak taraflı oluyor tarafsız konuşma yapılamıyor. Bize göre doğru değil ama birkaç kişinin sesiyle olacak bir şey değil. Sesimizi duyuramıyoruz. Bu kararı yargının vermesi doğru değil, bazı şeyleri halka bırakmaları gerekiyor yargıda taraflılıklar var.
Emre Han, 18, öğrenci: Yargı siyasete müdahale edebilir
Demokrasiyi hak etmeyen toplumların demokrasiyi kullanmamalarından yanayım türban yasağını onaylıyorum. İstemiyorum üniversitelerde türban olmasını, belki insan haklarına aykırı ama hak etmiyorlarsa verilmemeli bu hak. Yargı yetki sınırları içinde müdahale etmeli siyasete.
Özlem Karakaya, 23, üniversite mezunu: Kesin konuşmak doğru değil
Bu tarz şeyler kişisel değil, Anayasa Mahkemesi başkanının türbanlılara da kişisel bir tepkisi yoktur fakat daha farklı motivasyonları vardır. Keskin bir şey söylemek doğru değil.Çıkan her karar herkesi memnun etmek zorunda değil. Türkiye'deki belli insanların bazı kaygıları var iktidardakilere dair zaman içerisinde her şey belli bir raya oturacak. (CU/NV/NZ)