Mısır halkı, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile eski bakanın müebbet hapse mahkum edilmesini ve aynı davadan yargılanan üst düzey güvenlik görevlilerinin beraat etmesini protesto etmek için bir kez daha Tahrir meydanına çıktı.
Ellerinde "Devrim devam ediyor", "Kısas istiyoruz" ile "Mübarek yeniden yargılansın" yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, savcılığın karara itiraz edileceği yönündeki açıklamalarıyla da tatmin olmadı. Reuters'e göre, meydanda yaklaşık 30 bin kişi toplandı.
Seçimlerde önde giden iki adaydan biri olan eski Başbakan General Ahmed Şefik ve ordu aleyhine de slogan atan eylemciler, 84 yaşındaki Mübarek'in idam edilmesini istiyor.
Başkent Kahire'deki Tahrir meydanında protestolar gece boyu devam etti, ayrıca İskenderiye, İsmailiye, Şüveyş ve Port Said kentlerinde de binlerce kişinin katıldığı gösteriler yapıldı.
Gösterilere, Müslüman Kardeşler'in yanı sıra 6 Nisan Gençlik Hareketi, Kifaye Hareketi, Selefiler, Cemaatı İslamiyye, Nur Partisi, Kereme Partisi ve çeşitli siyasi gruplar katıldı.
Tahrir'de seçim propagandası
Seçimde Şefik'le yarışan Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi, Tahrir meydanında bir konuşma yaptı. Mursi, "seçildiği takdirde Mübarek'in ve diğer yetkililerinin yeniden yargılanacaklarını" söyledi.
Tahir'de konuşan Şefik ise, "eski rejimi yeniden üretmeyeceğine" dair söz verdi. Şefik, Mübarek davasında verilen mahkeme kararının seçim malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini belirterek, herkesi yargı kararlarına saygı duymaya çağırdı.
Mübarek ile Mısır'ın eski İçişleri Bakanı Habib El Adli, 1 Haziran'daki karar duruşmasında, halk ayaklanması sırasında 850 göstericinin öldürülmesinden suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi. Aynı suçtan yargılanan altı üst düzey güvenlik görevlisi ise beraat etti.
Ülkede söz verilen reformların yavaş ilerlemesini ya da gündemden kalkmasını da protesto eden göstericiler, Mübarek devrildiğinden beri yönetimi elinde bulunduran orduya tepkili.
Eylem yarın da devam edecek.
Olağanüstü hal kalktı
Ülkede 31 yıldır yürürlükte olan ve güvenlik güçlerine şüphelileri gözaltına alma ve özel mahkemelerde yargılama hakkı veren olağanüstü hal uygulaması da 1 Haziran'da kaldırıldı.
Olağanüstü hal 1981'de Mısır lideri Enver Sedat'ın öldürülmesinden sonra ilan edilmişti.
Olağanüstü halin kaldırılması, geçen yıl Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında dile getirilen en önemli taleplerden biriydi.
Mübarek'in devrilmesinden sonra yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey bu uygulamaya bir daha dönülmeyeceğini açıkladı.
BBC'ye konuşan insan hakları savunucusu Hüssam Bahat, "Güvenlik güçleri kendilerine yasanın üzerinde olduklarını söyleyen bir kültür içinde faaliyet gösteriyordu. Şimdi onlar da mevcut yasalara uymak zorunda. Fazladan yetkileri olmayacak" dedi.
Mısır için iki seçenek var
Kahire Amerikan Üniversitesi'nden Amr Shalakany, "Henüz bir anayasa yokken seçim yapılıyor. Cumhurbaşkanının yetkisi belirsiz, görev yılı belirsiz ama cumhurbaşkanı seçiyoruz. Görücü usulü evlilik gibi" yorumunu yapmıştı.
"Mısır üç hafta içinde yine seçime gidecek. Ordu rejiminin devam etmesi için mi oy kullanacağız, Müslüman Kardeşler'e mi? Bir yanda askeri faşizm, diğer yanda ahlaki faşizm var." (AS)