1985'te Japonya'da Eşit İstihdam Fırsatı Kanunu (Equal Employment Opportunity Law) yasalaştığından beri kadınları fabrikalarda, inşaat alanlarında, taksilerin direksiyonlarında görmek normalleşti. Ancak bu kadınları icracı pozisyonlarda görmek hala çok zor.
Öte yandan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 2005 istihdam raporuna göre, Türkiye yüzde 26,5 seviyesinde olan kadın istihdamı oranı ile 30 ülke içinde sonuncu.
Kurumsal kültür kadını iş hayatından koparıyor
The New York Times'ın haberine göre 1985'te kadınların yönetsel pozisyonlardaki istihdam payı yüzde 6,6'yken bu oran 2005'te sadece 10,1'e yükseldi. Çıkarılan yasa kadınların genel olarka istihdama katılımını sağladı; şu an işgücünün yarısını kadınlar oluşturuyor.
Uzmanlara göre kadınların yönetici pozisyonlarına yükselememesinden en önemli rolü kültürel yapı oluşturuyor. Kadının aile içinde özellikle annelik rolünü üstlenmesiyle birlikte kariyerin de ilerlemesi zorlaşıyor.
Türkiye İsatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2007 yılı Ocak dönemi verileri incelendiğinde de, kadınların işgücüne katılma oranı Türkiye genelinde yüzde 24 olarak görülüyor. Yani her dört kadından sadece biri işgücüne katılıyor.(GG/EÜ)