Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) resmi rakamlara göre işsizlik oranının yüzde 10,5'e düşmesinin başarı olmadığını söyledi.
Enstitünün haziran rakamlarına göre hazırladığı rapor istihdam artışının esas olarak kayıtdışı istihdam ve geçici işlerde çalışanların sayısının artmasından kaynaklandığını söyledi.
"İşe başlamaya hazır olup iş aramayanların dahil edildiği geniş tanımlı işsizlik rakamı yüzde 16,4 oranla 4 milyon 608 bin oldu. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle birlikte işsizlik oranı yüzde 20 düzeyine yükseliyor."
Krizin etkisinin giderilmediğini de ekleyen rapora göre "2008 yılında ilgili dönemde 2 milyon 297 bin olan işsiz sayısı, son açıklanan resmi verilere göre 2 milyon 751 bindir. Resmi işsiz sayımız 2 yıl önceye göre yüzde 20 artış göstermiştir. Bu, sayı olarak 454 bin kişiye denk düşmektedir. Dolayısı ile krizin yarattığı 454 bin ilave işsiz gerçeği ortada durmaktadır".
Hükümetin kayıtdışıyla mücadele olarak örgütlenmenin önünü açmak ve cezai yaptırımları sıkılaştırmak yerine özel sektörün önünü açmayı benimsediğini belirten rapor, kriz öncesine göre kayıtdışı çalıştırılan sayısının 590 bin kişi artarak 10 milyon 500 bin kişiye yükseldiğini vurguladı.
"Geçici bir işte çalışanların sayısı haziran ayı dönem için 2009 yılında 1 milyon 600 bin iken, 2010 yılında 1 milyon 863 bin düzeyine ulaşmıştır. Güvencesiz ve geleceğinden endişeli olan bu kesimin sayısındaki artış ise 263 bindir."
"Herkese iş güvencesi"
DİSK-AR işsizlik konusunda kalıcı bir çözüm için önerilerini de yineledi:
* Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 40 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
* Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır.
* Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır.
* Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar, noter şartı kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır
* Kamu yatırımcılığı ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır
* Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.
* Taşeronlaşma ve kayıtdışı istihdam engellenmelidir. (EÜ)