Adem Çelik Şirketler Grubu’na bağlı olarak Beykent Üniversitesi Büyükçekmece Yerleşkesi inşaatında çalışırken hakkedişleri ödenmeden işten çıkartılan işçiler İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bugün bir basın açıklaması düzenledi.
İşten çıkartılan yaklaşık 40 işçi 11 Kasım’dan bu yana Adem Çelik Şirketler Grubu binası önünde eylem yapıyor.
TIKLAYIN - Avalon'da Çalışan İnşaat İşçileri Ödenmeyen Tazminatları İçin Eylemde
Basın açıklamasına eylemde bulunan işçilerle birlikte İHD Çalışma Yaşamı Komisyonu üyeleri Soner Özkan ve Kenan Görgülü katıldı.
İHD Çalışma Yaşamı Komisyonu işçilere yönelik hak gasplarına ilişkin yerinde yapılan inceleme ve mülakatlar sonucunda hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı.
Eylemler başlayınca mültecilerin işine son verildi
Raporda işçilerin Beykent Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsü binalarının tadilatında çalıştığı fakat işçilerin hak ettikleri fazla mesai, bayram ve hafta tatili ücretleri ile yol ve yemek ücreti gibi sosyal haklar verilmeden işten çıkartıldıkları bilgisi yer aldı.
Haksız işten çıkarmaların yaklaşık bir yıldan beri sürdüğü fakat son olarak 30 Ekim ve 26 Kasım’da toplam 26 işçinin işten çıkartıldığı bilgisine yer verilen raporda işçilerin 11 Kasım’dan beri eylemde olduğu hatırlatıldı.
Raporda eylemlerin başlamasının ve bu durumun kamuoyunda duyulmasının ardından işyerine denetim yapılması ihtimali nedeniyle işyerinde kaçak olarak çalıştırılan 85 mültecinin de işten çıkartıldığı ifade edildi.
İşçilere yönelik hak gasplarına karşı kamuoyunu ses yükseltmeye çağıran İHD, eylemde olan inşaat işçilerinin tüm haklarının eksiksiz ödenmesini, işçilerle bir an evvel diyaloğa geçilerek mağduriyetlerinin giderilmesi talebinde bulundu ve işveren ile Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
Çet: İstifa etmişiz gibi gösterdiler
Basın toplantısında konuşan işçilerden Salih Çet, 4 Nisan’da söz konusu iş yerinde işe başladığını belirterek şöyle konuştu:
“Bana işe girerken iki aylık bir iş olduğunu, yevmiye usulü çalışılacağını bu nedenle de sosyal haklarımın olmadığını söylediler. Kabul ettim ve işe başladım. İki ayın sonunda ise devam etmemizi, haklarımızı vereceklerini söylediler. Biz işe devam ettik. Fakat daha sonra piyasanın kötü olduğunu belirterek bize bazı haklarımızı vermemeye başladılar.
“Bu şartlarda işi kabul ediyorsak çalışmamızı yoksa zaten dışarıda iş bulamayacağımız için işsiz kalacağımızı söylediler. Onlar için ekonomik kriz bize karşı bir kozdu. Haklarımızı istedik, alamadan işten çıkartmaya başladılar. Bazı arkadaşlarımız kovulma korkusuyla bir süre sustu. 30 Ekim’de işlerimize son vermeye başladılar.
“Sözleşmemizi belirli süreli yapmışlar ve 30 Ekim’de sigortaya istifa etmişiz gibi bildirimde bulunmuşlar. İşten çıkartılanlar hakları ödenmezse eylem yapacaklarını duyurdular.
“İlk olarak 11 Kasım’da 13 arkadaşımız şirketin ana binasının önünde eylem yapmaya başladı. Eylemin ikinci gününde içeriden çağrıldılar. Özür dilediler, haklarınızı gün içerisinde ödeyeceğiz dediler, aynı eylem yapan 13 kişiye belirli bir ücret yattı fakat yasal olanın üçte biri kadar.
“İhbar tazminatımızı vermediler, hafta sonu çalışmalarımızı hesaplamadılar, bayram mesailerini saymadılar. İtiraz ettik, bu sefer mahkemeye gidin dediler. Çalışmaya devam eden arkadaşlar hakları ödenmezse iş yapmama haklarını kullanacaklarını söylediler.
"Tehdit edildik"
“Fakat Adem Çelik hırs yapmış ve bizi tehdit etmeye başladı. Çalışan kişileri işten çıkartmakla, işsizlik maaşı ödememekle, polisle müdahalede bulundurmakla tehdit etti.
“26 Kasım’da işe gelen çalışan grup sözleşmelerinin feshedildiğini öğrendi ve 11 Kasım’da eyleme çıkan arkadaşlarla birlikte eyleme başladı.
“Eylem süresince gözaltına alındık, polis amiri bizi tutuklatmakla tehdit etti, ses sistemimize el koydu, Adem Çelik’in şoförü üstümüze araba sürdü. Oysa bizim tek istediğimiz hakkımızdı. Başka bir şey istemedik.”
Adem Çelik daha önce de grevle gündeme gelmişti
2018'in yaz aylarında Beykent Üniversitesi Esenyurt yerleşkesinde de ana taşeron firma işçileri ve bu firmaya bağlı diğer taşeron şirketlerde çalışan işçiler Beykent Üniversitesi'nin taşeron firmaya ödeme yapmaması sonrası eyleme çıkmıştı. İşçilere yaklaşık 3 aylık mağduriyetten sonra hakedişleri ödenmişti. (HA)