Yenikapı'da arkeolojik SİT alanı üzerine inşaat yapılmasını öngören Marmaray ve Metro projelerinde çalışan arkeolog, restoratör, fotoğrafçı ve sanat tarihçileri bir basın açıklaması düzenleyerek 2,5 aydır ödenmeyen maaşlarının ödenmesini ve işten çıkartılan arkadaşlarının işe geri alınmasını istediler.
İstanbul Arkeoloji Müzelerinin başkanlığında kurtarma çalışmalarını sürdürürken işten çıkartılan arkeolog Hüseyin Yıldırım bianet’e “kültürel tahribata ve emeğimizin sömürülmesine karşı demokratik bir eylem yaptık” dedi.
“Şu an kurtarma çalışmalarının yapıldığı yerde M.S. 4. yüzyılda yapılmış bir liman var. Bizans'ın en büyük limanlarından biri. Dolayısıyla burası arkeolojik açıdan bir numaralı SİT alanı. Ve bu nedenle de kazısı yapılmadan iş yapılamıyor” diyen Yıldırım yaşadıklarını anlattı.
Yazılı neden ekonomik, sözlü neden iş bırakma eylemi
“Yaklaşık 4 yıldır süren kazıyla ilgili son aylarda şirketten ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ‘artık bitirin, inşaata başlayacağız’ gibi baskılar geldi. Bu baskıları da maaşları geciktirmeyle veya hiç ödememe gibi hareketlerle taçlandırdılar. Biz de 2-2,5 aylık zaman süresinde maaş alamadık. Bunun üzerine iş kanunun ilgili maddesine dayanarak 8-9 Ağustos tarihlerinde iş bıraktık.”
İki günlük iş bırakma eyleminin ardından işe başladıklarını ve maaşlarını aldıklarını belirten Yıldırım “geçtiğimiz Perşembe günü kendisinin de aralarında bulunduğu üç işçinin şirket merkezine çağrıldıklarını” söylüyor.
“Şirkete gittiğimizde işimize son verildiğini öğrendik. Yazılı olarak finansal darlık nedeniyle işten çıkartıldığımızı söylendi. Sözlü olarak da o ‘işi bırakmayacaktınız’ diyerek işten atıldık.”
Arkeolojik etik için mücadele edeceğiz
Müze yetkililerinin bu işten çıkartmalar karşısında sessiz kaldığını ve bu sessizliğiyle de işvereni onayladığını ifade eden Yıldırım kazıyla ilgili en geniş bilgiye sahip çalışanların işten çıkartıldığı, yeni gelecek kişilerin projeye dair sıfır bilgilerinin olacağını, bunun da kültürel tahribatın önünü açmak için yapıldığı görüşünde.
“Şu an 200 işçi ile 6 arkeolog çalışıyor arazide. Normalde bir arkeolog 6 işçiyle çalışır. Bu durum nedeniyle şantiyede kontrol sorunu yaşanıyor Ama işverenin de isteği bu zaten. Orada çalışan arkeologların iki seçeneği var: şirketten biri gelip ‘şunu kaldır’ dediğinde; ya kaldıracak ya da işinden olacak. Hem bilimsellik açısından sakıncalı bir durum var hem de emek açısından.”
“Kazının müzenin kontrolünden çıktığını, tamamen işverene geçtiğini” söyleyen Yıldırım “bu nedenle örgütlenmeye çalıştıklarını ve yaşananları kamuoyuna duyurmak niyetinde olduklarını" söylüyor.(BÇ/EÜ)