Doğan Grubu'nun Radikal ve Referans gazetelerinin birleştirme kararı üzerine işten çıkarılan gazetecilere haklarını anlattan avukat Rana Yılmaz, çalışanların işe iade davası açabileceğini söyledi.
bianet'e konuyla ilgili açıklama yapan Yılmaz, "Burada meseleye işe iade açısından bakmak lazım; çalışanın işe iade davası açmaya hakkı var. İşveren iki şirketin birleşmesinin istihdam fazlasına yol açtığını iddia edebilir. Ama işveren birleşme ve istihdam fazlası olduğunu kanıtlamak zorunda. Kanıt yükümlülüğü işçinin değil işverenin üzerindedir" dedi.
İşten çıkarma en son çare
Doğan Grubu'nun, "yüzde 20 küçülme" kararı alarak işten çıkardığı 40 Radikal gazetesi çalışanının, 2007 yılında açtığı işe iade davasını kazandığını anımsatan Yılmaz, bu davanın açılacak yeni davalarda emsal teşkil edebileceğini söyledi:
"Kazanılan bu davada Bakırköy İş Mahkemesi, işverenin işten çıkarma yoluna gitmeden önce çalışanlara gruba ait diğer gazete, televizyon ve dergilerde iş olanağı araması gerektiğini belirtip, bu şart yerine getirilmediği için de çalışanları haklı buldu. Çünkü işten çıkarma her zaman en son çaredir. Şimdiki durumda çalışanlar dava açarsa işverenin onlara grupta başka iş olanakları arayıp aramadığı da sorulur."
İbraname imzalarken dikkatli olun
Yılmaz işten çıkarmalar sırasında çalışanların dikkat etmesi gereken konuları da anlattı:
*İşten çıkarılanlar, varsa kıdem ve ihbar tazminatları, kullanmadıkları izinlerin paraları, ödenmemiş maaşlarının doğru hesaplanıp hesaplanmadığına dikkat etmeli. Doğru hesaplanmamış ibranameyi, 'tüm alacaklarımı tahsil ettim' diye imzalamasınlar; çalışan açısından bu açılan davalarda sorun yaratır.
*Alacaklarının doğru hesap edilmediğini düşünenlerin ibranameleri "Tüm haklarım saklı olmak kaydıyla" notu düşerek imzalamaları gerekiyor.
*Fazla mesailer genelde ödenmiyor. Bunları dava açarak tahsil edebilirler. Dava açmak isteyenler bunu bireysel olarak açıp takip edemez. Bir avukat aracılıyla mahkemelere başvursunlar, avukatlar onları yönlendirir.
"Haklarınızı 212'ye göre isteyin"
*212 olarak bilinen Basın İş Yasası'na tabi olduğu halde 4857 sayılı İş Yasası'ndan çalıştırılanlar var. Bu durumda olanlar gazetecilere tanınmış özel haklardan yararlanamıyor; basın çalışanlarının yıllık izinleri daha yüksek, kıdemde tavan uygulaması yok. Bu durumda çalışanın alması gereken farklar için dava açılıyor. Kişinin basın çalışanı olarak görev yaptığı tespit ediliyor. (SP)