Kocaeli Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde maaşlarının arttırılması ve sosyal haklarının verilmesi talebiyle greve gittikleri gerekçesiyle işten çıkarılan engelli işçilerin direnişi bir aydır sürüyor.
Hak talepleri karşılanmayınca 22 Haziran günü greve çıkan 18'i engelli 20 işçi, ertesi gün kuruma zarar verdikleri gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Kurdukları direniş çadırında beş gün nöbet tutan işçiler, daha sonra stant açarak Meclis'e götürmek üzere imza kampanyası başlattı.
Engelliler Konfederasyonu ve buna bağlı Türkiye Körler Federasyonu ile Altınokta Körler Derneği üyesi yaklaşık 80 kişi bugün (21 Temmuz) direnişteki işçilerle dayanışma amacıyla Kocaeli Sabri Yalım Parkı'nda basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını grup adına okuyan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, daha sonra bianet'e açıklamada bulundu:
"Kurulduğu yıl, 86 engelli işçinin çalıştığı kurumda, zaman içinde engellilere karşı ayrımcılık, aşağılayıcı tutumlar, işten çıkarmalar ve işçi haklarına müdahaleler başlamış. İşçiler dört yıldır asgari ücretle çalıştırılıyor. Böbrek ve kalp yetmezliği olanlar gibi aralarında periyodik olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekenler var; işçiler hastaneye gidince bu, sigorta primlerinden kesilmiş. Tekstil eğitimi alanlar daha sonra mantar yetiştiriciliği ve seracılık alanlarına kaydırılmış, engellilere göre fiziki düzenlemeler olmadığı için iş kazaları yaşanmış"
BM sözleşmesine aykırı
Kurumda engelli işçilere yönelik uygulamalar ve işten çıkarmaların Türkiye'nin altında imzası olan Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunan İçli şöyle devam etti:
"Sözleşme eşitlik ilkesine ve ayrımcılık yasağına dayanıyor. Engelliler diğer yurttaşlarla eşit hak ve imkânlara sahip olmalıdır. Ancak bizim burada gördüğümüz; engelli işçilere ayrımcılık uygulanıyor ve hakları gasp ediliyor. Burada yapılanlar hem uluslararası sözleşmelere hem de Anayasa'ya aykırı, yetkilileri göreve çağırıyoruz."
"Koruma değil, eşitlik istiyoruz"
İçli 12 Eylül'de oylanacak Anayasa değişiklik paketini de eleştirdi. Anayasa'nın "eşitlik" ilkesini düzenleyen 10. maddesinde çocuklar, yaşlılar ve engellilerin "sosyal bakımdan korunması gereken kişiler" olarak tarif edilmesine karşı çıkan İçli, "Bu maddeye 'koruma' ifadesinin girmesi, sadaka kültürünün bir sonucu. Bu madde BM sözleşmesine de aykırı. Engelliler himaye edilmek istemiyor, diğer yurttaşlarla eşit haklara sahip olmak istiyor. Bu korumacı anlayışı reddediyoruz" diye konuştu. (SP)
*Fotoğraflar: Çetin Ak