Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yüzde 8'lik ücret artışını protesto eden 257 depo işçisini işten çıkartan Migros’a karşı eylemler sürüyor.
İşçiler bugün (14 Şubat Pazartersi) TÜSİAD'ın yayınladığı, yeni bir ekonomik kalkınma modeli sunan “Geleceği İnşa” başlıklı raporu Beyoğlu'ndaki TÜSİAD önünde yaktı.
Eyleme, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi Migros Esenyurt depo işçileri katıldı.
Kölelik raporunu yaktık!
— DGD-SEN (@DGDSEN) February 14, 2022
TÜSİAD’ın hazırladığı ‘Geleceği İnşa’ bize biçilen kölelik düzenidir. 257 işçinin kışın ortasında işten çıkarılmasıdır..#MigrosBoykot #MigrosDepoAyakta pic.twitter.com/t8LDBbtVsM
"Faturalara bakmaktan korkmuyoruz"
İşçiler bugün basına gönderdikleri bir açıklama ile kamuoyuna şöyle seslendi:
“Bizler Esenyurt Migros depo işçileriyiz. Buraya geliş sebebimiz şudur: bizler pandemi boyunca ölümüne çalıştığımız depoda 4 TLsaat ücreti istediğimiz için isten atıldık. Biz 1 kişi değiliz 2 kişi değiliz. 257 işçiyiz.
“Neden atıldık sormaya geldik. Burasının nere olduğunu biliyoruz.
“Burası Tuncay Özilhan’ın başkanlık yaptığı ve Türkiye’yi yöneten patronların örgütü TÜSİAD’ın genel merkezidir. Peki biz buraya neden geldik? Migros, Anadolu grubunun bir şirketidir. Biz işçileri ölümle yaşam arasında yaşama mahkûm edenler buradadır.
Biz isciler olarak bize sunulan bu sefalete artık tahammülümüz yoktur. Depolarda marketler de tersanelerde fabrikalarda üreten biziz. Hem de ölümüne. Biz 4tl saat ücretimize zam istedik. Çok mu?
'Hakkımız olanı istiyoruz'
"Bunu neden istedik? Bizleri dinleyin, duyun ve anlayın. Hepimiz geçinemiyoruz. Faturalara bakmaktan korkuyoruz. Çünkü kira çünkü elektrik çünkü doğalgaz çünkü...
"Bizler pandemi boyunca ölümüne çalıştık. Patronlar ve onların etrafındakiler lüks içinde yaşadı. Bizler öldük. Sakat kaldık. İşsiz kaldık. Artık yeter. Kimseden bir şey dilenmiyoruz. Kimseden bize yardım etmesini istemiyoruz.
"Hakkımız olanı stiyoruz. Hakkımızı gasp edenleri iyi tanıyoruz. Bunun için buradayız. Tuncay Özilhan'la kişisel bir derdimiz yok. Zammı ver kurtul. Yoksa bütün yaşam alanlarınızı zapt edeceğiz.
"Üreten biziz. Hakkımız olanı biliyoruz. Alacağız. Biz huzursuzsak kimse rahat uyuyamaz bilinsin. Buradan sesleniyoruz. Taleplerimiz kesin ve nettir. Biz çalışmak istiyoruz.
"Haklarımızın verilmesini istiyoruz. 4 TL saat ücreti zam yapılacak. İşimize geri döneceğiz. Primler güvence altına alınacak. İş güvenliğimiz ve sağlımız istismar edilmeyecek. Ya kabul edersiniz ya da savaşa hazırız.
"Basın bilsin, medya bilsin, Migros bilsin, Tuncay Özilhan bilsin, saray bilsin. Halkımız biliyor. Biz buradayız, hery erdeyiz. Hakkımızı alacağız."
Ne olmuştu?
Migros’un Esenyurt’taki deposunda çalışan işçilerin yüzde 8'lik ücret artışına karşı başlattığı 3 Şubat’ta başlattığı eylemin yedinci gününde (9 Şubat) DGD-Sen üyesi 257 işçinin işine son verilmişti.
Konuya ilişkin açıklama yapan DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, “Yaklaşık 257 işçi, bir gecede kapının önüne kondu. Bir ekmek isteyen işçilerin ellerindeki ekmekler de alındı. Bugün, Türkiye’nin her yerinde işçiler bu pervasızlığa, bu hukuksuzluğa karşı direniyor. Bizim buradaki çağrımız halkımızadır. Buradaki sesi duyun" ifadeleriyle yaşanan duruma tepki göstermişti.
8 Şubat’ta da İstanbul Esenyurt'ta bulunan depo içerisindeki bekleyişleri süren işçilere polis müdahale etmiş, yaklaşık 150 işçiyi gözaltına almıştı.
İşçilerin talepleri
Migros depo işçilerinin talepleri şöyle:
- Atılan depo işçileri işe geri dönecek,
- Primlerin sabit olarak maaşa yansıması garanti edilecek,
- Saat ücretine 4 TL zam yapılacak,
- İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınacak.
Migros kime ait?
Türkiye'deki büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Migros Ticaret A.Ş., 2015 yılından bu yana Anadolu Grubu bünyesinde bulunuyor. Tuncay Özilhan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Migros’un şirket değeri 2020 yılında yüzde 75’in üzerinde artış göstermişti.
Grubun halka açık olan şirketlerinden Adel Kalemcilik (ADEL), Anadolu Efes (AEFES), Anadolu Isuzu (ASUZU), Coca-Cola İçecek (CCOLA), Migros (MGROS) ve Yazıcılar Holding (YAZIC) hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görüyor.
Anadolu Grubu bünyesindeki şirketler:
- Migros Ticaret A.Ş.
- Macro Center
- Anadolu Efes (Efes Pilsen, Bomonti)
- Ramstore
- CCI (Coca Cola, Fanta, Sprite, Cappy, Burn, Fuse Tea) - (Satış dağıtım)
- Anadolu Motor, Çelik Motor
- AND Gayrimenkul
- Efestur
(EMK)