Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK İŞ) bağlı kortej, 32 yıl sonra 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak ve emek haklarına sahip çıkmak için Taksim Meydanı'na ulaştı. Kortejin başında Türk İş Başkan Mustafa Kumlu ve Rahşan Ecevit de vardı.
Avrupa Sendikalar Birliği olarak Almanya, Hollanda ve İngiltere'den gelen delegasyon, Almanya Sol Partisi (DİE LİNKE) üyeleri Tarlabaşı ve diğer kollardaki işçilerle birlikte Taksim'e vardılar.
Biçici: Dünya işçi dayanışması için buradayız
Almanya'dan İnşaat İsçileri Sendikası bölge sekreteri Zeynep Biçici, TEKEL işçileriyle de dayanışma halinde olduklarını söyleyerek, "Dünyadaki işçi sınıfının dayanışması için buradayız" dedi.
Akçam: Başka bir hayat özlemini bitiremediler
"33 yıl son yeniden buradayız" pankartı altında yürüyenlerden Dostluk Yardımlaşma Vakfı yetkilisi Cahit Akçam, "33 yıl önce ölüm yağdırıldı, ardından 12 Eylül zulmü geçti ama başka bir hayat özlemi hiçbir zaman bitirilemedi. O özlem adına buradayız" şeklinde konuştu.
Kortejde Zonguldak'tan gelen Genel Maden İş Sendikası işçilerine ilgi büyüktü. "Maden İşçisi yalnız değildir" sloganlarıyla karşılanan bu işçiler de, "Emeğin başkenti şanlı Zonguldak" sloganlarıyla karşılık veriyordu.
Belgin: Kreş derdimi ancak kadın yöneticiler anlar
Tek Gıda İş'ten Belgin (işçi): 12 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum. Hayatımı idame ettirmenin ötesinde elimize hiç bir şey geçmiyor. Günü zor geçiriyoruz. Sosyal haklarımız kullanamıyoruz, dahası bu hakları törpüleniyor. 2,5 yaşındaki çocuğumun kreşe vermek zorunda kalmamla ilgili sendika bir şey yapmıyor. Kadınların sorunlarını konuşmak için kadınların yönetime gelmesini istiyoruz.
Çatal: Hırsızlar ve işten atanlar sesimizi duysun
TEKEL işçisi Rıza Çatal: 78 gün boyunca Ankara'da yaşadığımız coşkuyla bugün buradayız. Haklarımız sanuyoruz ve bayramımızı kutluyoruz. Talana, hırsızlığa ve işten atmalara ortak olanlar şimdi burada değiller, sesimizi duysunlar.
Çiftçi: Bugün yarını da şekillendirecek
STK uzmanı Cengiz Çiftçi: Son 30 yılda sivil muhalefetin ulaştığı en yüksek nokta. Burada sadece işçiler değil her kesimden insanlar var. Bugün önümüzdeki süreci şekillendirecek günlerden biri...
Gözaydın: Üzerimize düşeni yapıyoruz
Güçlü Gözaydın (Bankacı): Taksim'in 32 yıl sonra açılması çok önemli. Tarihsel anlamı çok büyük. Eskilerden büyüklerimizden buranın ne kadar coşkulu olduğunu duyardık. Sosyalist gelenek olarak üzerimize düşeni yapmak için bugün buradayız.
Önal: Dört kız arkadaş birlikte geldik
Seren Önal (üniversite öğrencisi) : Dört kız arkadaş birlikte geldik. Bağımsız özerk üniversite taleplerimiz için buradayız.
Hasanoğlu: Babam ve ablam çalışıyor, onların adına buradayım
Gamze Hasanoğlu (üniversiteli): Birer işçi olarak babam ve ablam bugün çalışmak zorunda oldukları için onların yerine ben geldim. İşçiler emeklerinin karşılığına alamıyorlar. Babam beni büyük zorluklarla büyüttüğünü bilirim. (EÖ)