Sabiha Gökçen'in Ermeni olduğu iddialarına karşılık Şişli'deki evinde basın toplantısı düzenleyen Atatürk'ün hayatta olan tek manevi kızı Ülkü Adatepe, şunları söyledi:
''Sabiha Gökçen'i manevi ablam olması dışında, ilk eşimin akrabası olması dolayısıyla da çok iyi tanıyorum. Sabiha Gökçen, Bursa'da bir Türk ailesinin kızları olarak doğmuştur. İddialar tamamen asılsızdır.''
13 yaşında evlat edindi
Gazeteci yazar Orhan Karaveli de şöyle dedi:
''Yakın arkadaşım olan Sabiha Gökçen, Atatürk sevgisiyle dolu, tüm hayatını Türk halkına adamış, anıt bir Türk kadınıydı. Herhalde şimdi kemikleri sızlıyordur. Biz Ermeniler'i küçümsemiyoruz. Ama Sabiha Türk'tü. Türk anne ve babanın kızı olarak Bursa'da doğdu. Atatürk tarafından 1925 yılında 13 yaşında iken evlat edinildi. İddia edildiği gibi Ermeni bir ailenin kızı değildi. Gaziantep'te yetiştirme yurduna verilmedi. 5 yaşındayken Atatürk tarafından evlat edinilmedi. Bursa nere Gaziantep nere?''
Orhan Karaveli, Sabiha Gökçen'in Ermeni olduğu yönündeki iddialar konusunda da şunları söyledi:
Babası jöntürk'müş
''Sabiha Gökçen'in babası Hafız Mustafa İzzet Efendi Edirne vilayetinde çalışan bir memurdu. Dönemin Padişahı 2'nci Abdülhamid, Hafız Mustafa İzzet Efendi'yi, Jöntürk olduğu gerekçesiyle Bursa'ya sürdü. Edirne'deki ilk evliliğinden Şefik ve Nazime adlı çocukları oldu.
"Sabiha Gökçen'in Boşnak olan annesi Hayriye Hanım'ın ise subay olan ilk eşinden Neşet ve Nafia adında 2 çocuğu vardı. 2'şer çocuklarıyla dul kalan Hafız Mustafa İzzet Efendi ve Hayriye Hanım evlendiler. İkinci evliliklerinden Saime ve Sabiha dünyaya geldi. Sabiha Gökçen'in üvey kardeşi Şefik 1'inci Dünya Savaşı'nda şehit oldu.
"Hayriye Hanım'ın ilk eşinden olan oğlu Neşet'in ilk çocuğundan sonra, torun sahibi iken 22 Mart 1913 tarihinde Sabiha Gökçen'i doğurmuştu. Sabiha Gökçen'in dört çocuk babası üvey ağabeyi Neşet'te cepheye gitti. Üvey kardeşi Nafia, 9 aylık hamile iken subay olan eşini cephede kaybetti. Öz kardeşi Saime ise evlendi ve Sabahat adında bir kızı oldu.
"Sabiha Gökçen'in babası ve annesi Bursa'da öldü. Atatürk 1925 yılında yaptığı 2. Bursa ziyaretinde 13 yaşında olan Sabiha Gökçen'i evlat edindi. Atatürk, Sabiha Gökçen'i evlat edindikten sonra, Ankara'ya götürdü. Sabiha Gökçen'in orada asker çocuklarıyla çekilmiş fotoğrafları var.
"Sabiha Gökçen Atatürk'ün diğer manevi kızları Rukiye ve Zehra ile Çankaya'da bir sınıfta okudu. Bir yıl sonra da İstanbul'daki Arnavutköy Kız Koleji'ne geldi. Sabiha'nın kaydı daha sonra Üsküdar Ameriken Kız Koleji'ne alındı. 5 yaşındaki bir çocuk nasıl oluyor da bir sene sonra ortaokula gidiyor?''
Elleriyle yazdılar
Ülkü Adatepe, eşi Öke Adatepe ve gazeteci-yazar Orhan Karaveli Sabiha Gökçen için kendi el yazılarıyla hazırladıkları soy ağacını basın mensuplarına dağıttı.
Atatürk kadar Türküm, demiş
Oktay Verel (Gazeteci-yazar. Sabiha Gökçen'in biyografisini yazdı): Tam iki buçuk yıl birlikte çalıştık. Anlattıklarını arşivlerden kontrol ettik. Ailesinin göçmen olduğunu duymuştum. Sorduğumda ''Atatürk kadar Türk'üm'' diye cevap verdi. Gökçen'in yetimhaneden alındığı iddiaları kesinlikle yanlıştır.
Sürgüne gönderilen babasını kaybettikten sonra, eniştesinin yanında kalır. Atatürk 1922'de ve 1925'te Bursa'ya gitmiştir. İkinci gidişinde kaldığı ev Sabiha Gökçen'in yaşadığı evin yanındadır. Gökçen korumaları atlatıp onu görmeye çalışır. Korumaların küçük kızı engellediğini gören Atatürk müdahale eder. Gökçen'e ne istediğini sorar. O da ''Okumak istiyorum'' der. Bunun üzerine Atatürk, Sabiha Gökçen'i evlatlık edinir. ''Atatürk'le Bir Ömür'' 5 baskı yaptı ve bugüne kadar kitapla ilgili hiçbir düzeltme gelmedi. (MK)