Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde "İşte Eşitlik Platformu" kuruldu. Platform, Türkiye'de ekonomik alandaki cinsiyet uçurumunu azaltmayı hedefliyor.
Kadınların ekonomiye katılımı sürecinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kurulan ''İşte Eşitlik Platformu'', kamu, özel sektör, STK'lar, akademisyenler, medya ve Dünya Ekonomik Forumu işbirliğini kapsayan çok paydaşlı bir yapıdan oluştuğu belirtildi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun 2012 Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda, kadınların iş hayatına katılımı ve onlara sunulan fırsatlar açısından değerlendirildiğinde Türkiye bir üzerinden 0.414 puan almıştı. Platformla bu notun üç yılda yüzde 10 seviyesinde yükseltilerek 0.455'e ulaşması hedeflendiği açıklandı.
İşte eşitlik bildirgesi
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in eşbaşkanlığında faaliyet gösterecek Platform, tüm özel sektör kuruluşlarının üyeliklerine açık.
Platformun tanıtıldığı toplantıda Sabancı ve Şahenk, iş dünyası adına "İşte Eşitlik Bildirgesi"ni imzaladı. Bildirgenin maddeleri şöyle:
* İnsan haklarına saygılıyız.
* Tüm çalışanlarımıza eşitlik temel ilkesi ile davranırız.
* Kadın, erkek çalışanımızın cinsiyet farkı gözetmeksizin sağlık, güvenlik ve refahlarını sağlarız.
* Kadınların iş gücüne katılımını özel olarak destekleriz.
* Kadın-erkek fırsat eşitliği kriterlerini tüm İnsan Kaynakları politikalarımızda tanımlarız.
* Eşit işe eşit ücret politikası ile hareket eder, takipçisi oluruz.
* Kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanılması için gerekli mekanizmaları kurarız.
* Eğitim politikaları oluşturur, izler, kadınların katılımına özel olarak dikkat ederiz.
* İş-aile yaşam dengesini koruyan çalışma ortam ve uygulamalarını oluştururuz.
* Fırsat eşitliği plan ve kazanımlarımızla ilgili gelişmeleri iç ve dış iletişimle duyururuz.
* Bildirgenin tüm etki alanımıza (iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz) yayılmasını sağlarız.
* Bildirgede yer alan hususların takibi için kurumumuzda bir liderlik ekibini görevlendiririz.
2012'de işe alınanların sadece yüzde 29'u kadın
Türkiye'deki 55 büyük şirketin çalışanlarıyla yapılan "İşyerinde kadının durumu ve iyi uygulama örneklerinin tespiti anketi" sonuçlarına göre, kadınlar firmaların toplam istihdamının yüzde 36'sını oluşturuyor. Araştırmadan satırbaşları şöyle:
* Kadın oranı beyaz yakalılarda yüzde 45, mavi yakalılarda ise yüzde 10.
* Şirketlerde en yüksek kadın çalışan oranının olduğu bölge yüzde 41 ile Marmara Bölgesi.
* Yönetim kurulu başkanlarının yüzde 15'i, yönetim kurulu üyelerinin yüzde 17'si, üst kademe yöneticilerinin yüzde 26'sı, orta kademe yöneticilerin ise yüzde 40'ı kadın.
* 2012 yılında araştırmaya konu olan şirketlerde işe alınanların sadece yüzde 29'u kadın.
* Ankete katılan şirketlerin yüzde 60'ının şirket bünyesinde emzirme odası bulunuyor, yüzde 45'i kreş ve çocuk bakım desteği vermiyor, sadece yüzde 22'si bakım desteği veriyor.
Türkiye Dünya Ekonomik Forumu'nun 2012 "Dünya Cinsiyet Ayrımı" raporunda 135 ülke arasında 124. sırayı aldı. Aynı raporda, kadınların iş gücüne katılımında 126, parlamentodaki kadın sayısı açısından 85, bakanlıklardaki kadın sayısı açısından ise 121. sırada yer aldı. (ÇT)