Mersin'de, Akdeniz Belediyesi bünyesinde kadınlara hizmet veren İştar Kadın Danışmanlık Merkezi çalışanlarından Roza Yaruk ve Besime Gülhan Yağ tahliye oldu.
Yaruk ve Yağ’ın da aralarında bulunduğu 30’u tutuklu yargılanan 42 sanıklı davada, mahkeme yeni çıkan yasaları ve suç vasfının değişme ihtimalini dikkate alarak sanıkların tamamının tahliyesine karar verdi. Ancak hepsine yurtdışına çıkış yasağı ve denetimli serbestlik ilkelerine uygun olarak haftada bir bağlı oldukları karakola imza vermelerine karar verdi. Hakkında yakalama kararı olan sanıkların, yakalama kararları kaldırıldı.
bianet’e konuşan İştarlı kadınların avukatı Sebahat Gençtarih, “Bu kadar toplu tahliyenin olması sevindirici. Her ne kadar yargılamaların siyasi olmaması gerektiğini söylesek de, hükümetin tavırları, gündem mahkemelerin kararlarını da etkiliyor görüldüğü gibi” dedi.
“Savcılık, İştar'ın kapatılmasını isteyemez”
Gençtarih iddianamenin tamamen yanlış olduğunu söylerken, savcılığın İştar’ın kapatılmasını isteme hakkının olmadığını belirtti.
İştar Merkezi’nin Belediye Meclisi tarafından kurulan, kapatılması bu meclisin kararıyla mümkün olan bir belediye birimi olduğunu hatırlatan Gençtarih, “Kapatılması talebi savcının hukuki bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor” diye konuştu.
Ayrıca örgüt yöneticiliği suçlamasıyla yargılanan bir kadının psikologla görüşme notlarının dosyaya alınması, kadının özel haklarının ihlali olduğunu ve yasadışı olduğunu ifade etti. Bu notların iadesini talep ettiklerini ancak mahkemenin bu konuda bir karar vermediğini söyledi. Bir sonraki duruşmada bu talebin tekrarlanacağını belirtti.
“Barış görüşmelerinin toplu tahliyede etkisi var”
Toplu tahliye kararının sevindirici olduğunu söyleyen Gençtarih şöyle konuştu:
“Yapılan operasyon ve tutuklamalar zaten haksız ve yersizdi. Müvekkillerimizin yaptıklarının hiçbiri yasadışı örgütle bağdaştırılacak eylem ve olaylar değildi. Yasal basın açıklamaları, katıldıkları toplantılarda yaptıkları olağan konuşmalar, karşı taraftan bakılınca demek ki yasadışı olarak görülüyor. Tutuklu olmaları tamamen yersizdi ama biz siyasi bir yargılama olduğu kanaatinde olduğumuz için son süreçteki gelişmeler ve barış görüşmelerinin toplu tahliyede etkisi olduğunu düşünüyoruz.”
İştar’ın beş çalışanı “örgüt üyeliği ve propagandası” (TCK 314/2; TMK 7/2 ve 5. madde) suçlamasıyla yargılanıyor. Dünkü duruşmada, beş aylık tutukluluğun ardından tahliye olan Roza Yaruk ve Besime Gülhan Yağ’ın tutuksuz olarak yargılanmasına 3 Temmuz’da devam edilecek.
İştar çalışanlarından 3 Kasım’da gözaltına alınıp tutuklanan Menice Ürün, Nazan Dündar ve tutuksuz yargılanan İshak İregür’ün ise ilk duruşması 24 Nisan’da. (ÇT)