Ünlü, dün İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere Kampusü'nde gerçekleşen konferansta İTÜ Şehircilik Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yürütülen "Beyoğlu Çöküntü Alanlarının Rehabilitasyonu Projesi" hakkında bilgi verdi.
Tarlabaşı'nın, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başından kalan yapı çeşitliliği ile mimarlık ve kent tarihi açısından zengin bir kaynak oluşturduğunu belirten Ünlü, Tarlabaşı bölgesinin özellikle 1940-1980 arasında Anadolu'dan yoğun bir göç aldığını ve bölgede özellikle bekar evleri, imalathaneler ile randevuevlerinin iç içe bulunduğunu söyledi.
370 binanın istimlak edilerek yıkılmasıyla yapılan Tarlabaşı Bulvarı'nın bölgenin en önemli sorunu olduğunu ifade eden Ünlü, yıkılan binalardan 167'sinin ise Anıtlar Kurulu'nca tescillenmiş tarihi binalar olduğunu hatırlattı.
Suç oranı yüksek
Proje kapsamında Bülbül, Çukur ve Şehit Muhtar mahallelerinde yaptıkları araştırmaları anlatan Ünlü, Tarlabaşı halkının önemli bir kısmının göç etmiş olmasına karşın, göçe olumsuz baktığını söyledi.
Tarlabaşı'nda suç oranının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Ünlü, en fazla suçun ana arterlerde işlendiğini, halk arasındaki dayanışma nedeniyle sokaklardaki suç oranının düşük olduğunu ifade etti.
Proje 2 yıldır İBB'den onay bekliyor
Ünlü, bina rehabilitasyonu için yapılan araştırmada, 295 binanın tespit edildiğini belirterek, "Bu binaların mimari envanteri çıkarıldı, fizibilite ve mimari programlama raporları hazırlandı, kentsel dönüşüm eylem planı ve yol haritası belirlendi" dedi.
Projenin maliyetinin ise 25 milyon 255 bin avro olduğunu bildiren Ünlü, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne projeyle ilgili bilgileri sunduk. 2 yıldır onay bekliyoruz. Proje başlarsa 4-5 yıl içinde sonuçlandırılır" diye konuştu.(KÖ/EÜ)