*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Taksim Platformu'nun çağrıcılıyla bir araya gelen siyasetçi, sanatçı ve kent sakinleri Taksim trafiğinin yer altına alınarak Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasına karşı Gezi Parkı'nda buluştu.
Eyleme, CHP milletvekilleri Melda Onur, Şafak Pavey, Halkın Sesi Partisi (HAS) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, sanatçılar Nejat Yavaşoğulları, Hale Soygazi, Lale Mansur, Şebnem Dönmez, yazarlar Ayşegül Devecioğlu, Ahmet İnsel, Ömer Madra, Cengiz Aktar, Gündüz Vassaf, Sedat Ergin da katıldı.
"Daha iyi bir proje, daha iyi bir Taksim, daha iyi bir gelecek" pankartı arkasında bir araya gelen eylemciler, Taksim'in şeffaf ve katılımcı yöntemlerle yaşayanı, çalışanı, geleni, gideni ile birlikte tasarlanması gerektiğini belirtti.
İlk iş olarak da Gezi Parkı'ndaki kırmızı boyayla işaretlenen ağaçları evlat edinmekle başladılar. Eylemciler isimlerinin yazılı olduğu kağıtları ağaçlara yapıştırdı.
Taksim Projesi'ni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı; bu projeyi Büyükşehir Belediyesi Meclisi ve Koruma Kurulu onayladı. Proje Kadir Topbaş'ın imzasını bekliyor.
"Proje ne, bize sordunuz mu?"
Projeye göre, meyadana açılan tüm yollarda, derinliği on metreyi, uzunluğu 100 metreyi bulan devasa yarıklar açılacak ve dalış tünelleri ile meydanın altına girilecek. Kaldırımlar servis yoluna dönüşüyor; ağaçlar kesiliyor. Projeye göre, yayalar yollarda ancak tek sıra halinde yürüyebilecek.
Platform adına konuşan Deniz Türkali, "Proje ne? Ağaçlar neden kesiliyor?, Gezi Parkı afetlerde toplanma alanımız değil mi? Tünel trafiği çözer mi? Yayalaştırma mı ayrıştırma mı?, Esnaf haberdar mı? Kim haberdar?" gibi sorular sordu.
Mimar Korhan Gümüş, bu projenin 30 yıl önce de yapılmak istendiğini, uzmanların itirazlarıyla engellendiğini belirtti.
"Kıyamet kopsa da elindeki fidanı dik"
bianet'e konuşan Şafak Pavey, "Çocukluğumdan beri buluşma noktamız olan meydanlarımıza sahip çıkmak için buradayız. Şehirlerin kimseye sorulmadan istedikleri gibi dönüştürmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.
Mehmet Bekaroğlu, trafiği rahatlatacağı söylenen projenin ticarileşmeden başka bir amacı olmadığını söyledi.
"Peygamberimiz 'kıyametin geleceğinin haberini alsan bile elindeki fidanı dik' demiştir. Tüm siyasi kimliklerimizden sıyrılıp, kente sahip çıkmalıyız."
"Ağaç keseceklerine, yenilerini diksinler"
Melda Onur ise İstanbullulerın kentine sahip çıkması gerektiğini sonra da "İşte halk sahip çıkıyor" deyip, konuyu Meclis'te tartışmaya açmak gerektiğini belirtti.
"Taksim'de tek ağaçlık mekan burası kaldı" diyen Lale Mansur, "Proje, 'Taksim'i yayalaştırıyoruz' diye sunuluyor ancak tam anlamıyla kimse projeye ulaşamıyor. Şehri, eskiden olduğu gibi dayatmacı bir şekilde dizayn edemezler" dedi.
Ressam Bedia Bıçakçı, çocukluğunda uçurtma uçurduğu, piknik yaptığı meydanın rant sağlamak için yok edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek "Ağaçları keseceklerine yeni ağaçlar diksinler, spor aletleri koysunlar. Burası Türkiye'nin gözbebeği" dedi.
Ankara'da da tünellerin yapıldığını ve yayaların çok mağdur olduğunu söyleyen Nejat Yavaşoğulları, "Karşıdan karşıya geçmek için köprüye ihtiyaç duyulmamalı. Meydan kültürü yok edilmemeli" dedi. (NV)