İstanbullu yazar Maria İordanidou
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı himayesinde İstanbullu Edebiyatçılara Atıf başlıklı panel düzenlendi.
21 Şubat'ta üniversitenin kurul odasında düzenlenen panel ilgiyle karşılandı.
Panel şair Dimitros K. Papakostantinou'nun ve onun öğrencisi olan filolog-yazar Katerina Araitzopoulou-Sarıoğlu'nun anısına ithaf edildi. Etkinliğin koordinasyon ve organizasyon hanesinde ise İrini Sarıoğlu, Aslı Damar Çakmak ve Lina Sotiropoulou'nun adları vardı.
Uluslararası Yunan Dili Günü (9/2/2020) çerçevesinde düzenlenen panele ayrıca Ankara Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yunan Tarih Kurumu (IDISME) ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu da katkı sundu.
İstanbullu edebiyatçıları ön plana çıkaran organizasyonda meşhur bestekâr Nikos Platirahos'un da yer alması katılımcılara ayrıca zevkli anlar yaşattı.
Panelin açılışı İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Ozansoy, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Stavros Yolcoglou tarafından yapıldı.
Hemen ardından Nikos Platirahos, "film müzikleri" başlıklı bölümde sinemada kullanılmış eserlerden küçük bir seçki icra etti.
Panelin ilk sunumları Dr. Rika Bekar Pandelara'nın "Maria İordanidou'nun Loksandra adlı eseri" başlıklı sunumu, Aslı Damar Çakmak tarafından hazırlanan "Bizim Ioannis Griparis", Güneş Fındıkoğlu imzasını taşıyan "Petros Hronas ve İstanbul yazınına katkısı" sunumu ve son olarak Öğretim Üyesi Dr. İrini S.Sarıoğlu'nun hazırladığı "İstanbul'un özgür ve uzlaşmaz şairi, edebiyat hocası ve eleştirmeni: Dimitros K.Papakostantinou" başlıklı sunum oldu.
Etkinlik Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencilerinin seslendirdiği İstanbul şarkılarıyla devam etti.
Esaret mi, özgürlük mü?
İkinci bölümde Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet "İstanbul'un bilinmez şairi - Lambros Asteris" başlıklı sunumla panele katıldı, onu "Andonis Gialouris ve edebi eserleri"ni irdeleyen Prof. Dr. Levent Kayapınar takip etti; Prof. Dr. Esin Ozansoy "Meşhur Meçhul Omiros Bekes" başlığını taşıyan sunumu gerçekleştirdikten sonra Öğretim Üyesi Dr. Ferhan Kırlıdökme Mollaoğlu "İosif Raftopoulos ve çok yönlü eserleri" başlıklı sunumunu hazır bulunanlara takdim etti. İkinci bölümün son iki katılımcısı "Apostolos Melahrinos ya da Klimis Porfirogenitos"la Serap Mehmet ve "İstanbul'un en değerli aydını: Felsefe profesörü ve şair İoanna Kuçuradi" başlıklı sunumu gerçekleştiren Lina Sotiropoulou oldu.
Sponsorluğunu Yunan Tarih Kurumu IDISME'nin üstlendiği etkinlik, Platirahos'un son performansıyla bir kez daha taçlandırıldı.
Dimitris K. Papakostantinou'nun dizeleri hazır bulunanların hafızasında kalanlardandı:
"Esaret mi özgürlük mü?
Yine de vazifemizi yerine getirdik.
Mücadele ettik."
(MT/AÖ)