Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye devletine şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapan "Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan 91 kişi hakkında soruşturma açtı.
İstanbul Üniversitesi’nde imzacı 53 akademisyen ve altı doktora öğrencisi hakkında soruşturma açıldı. Kimi isimlere henüz soruşturma tebligatları gitmedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde ise 32 akademisyene soruşturma açıldı.
İstanbul’da bildiri imzacısı akademisyenler hakkında Arel ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde soruşturmalar açılarak soruşturma süresince uzaklaştırma cezaları verilmişti. 29 Mayıs Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi’nde üç akademisyenin sözleşmesi feshedilmişti.
İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul’da imzacı akademisyenler hakkında soruşturma açan ilk kamu üniversiteleri oldu.
İÜ: Devleti katliam yapmakla suçlayan bildiri
İstanbul Üniversitesi’nde akademisyenlere gönderilen tebligatta “11 Ocak 2016 Pazartesi günü çeşitli Üniversitelerde görevli öğretim üye ve elemanları tarafından yayınlanmış olan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin katliam yapmakla suçlandığı bildiri altında imzanız yer almak suretiyle aşağıdaki iddiaları ileri sürmenizdir” denilerek bildiriden şu cümleler alıntılandı:
“... Türkiye Cumhuriyeti ... ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak ... tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir."
"... Bu kasıtlı ve planlı kıyım Türkiye'nin kendi hukukunun ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmaların, uluslararası teamül hukukunun ve uluslararası hukukun emredici kurallarının da ağır bir ihlali niteliğindedir."
"... Devletin başta Kürt halkı olmak üzere ... katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini ... ulusal ve uluslararası gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz."
"Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı barış için çözüm yollarının kurulmasını ... bu gözlemciler arasında gönüllü olarak yer almak istediğimizi beyan ediyoruz."
"Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor ... bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı…”
YTÜ, Kamu görevinden çıkarılmalarını istiyor
YTÜ’de akademisyenlere gönderilen tebligatta akademisyenlerin “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak ve terör örgütü progandası yapmak” fiilini işlediği öne sürüldü.
Akademisyenler hakkında “Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketler bulunmak”, “Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak” suçlamaları yer aldı.
Her iki suçlamanın Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları disiplin Yönetmeliği’ndeki karşılığı “Kamu görevinden çıkarma” cezası. (BK)