İstanbul Barosu'nun Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan genel kurulunun ardından yapılan seçimlerde sonuçlar belli oldu.
CNNTürk'ün haberine göre, baroya kayıtlı toplam 28 bin 884 avukattan, 22 bin 19'u oy kullandı. Bu oyların 12 bin 836'sını alan mevcut Baro Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, yeniden başkan seçildi. Kocasakal, önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adına yeniden aday olurken, grup aday konusunda ikiye bölünmüş, eski Baro Başkanı Muammer Aydın da 2010 yılında olduğu gibi aday gösterilmişti.
Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun adayı ise Rıza Saka, kullanılan oyların 4 bin 650'sini, Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar ve Özgürlükçü Hukuk Platformu'nun ortak adayı Filiz Kerestecioğlu 3 bin 495'ini ve Muammer Aydın da bin 38'ini aldı.
Ankara Barosu'nda da başkan Feyzioğlu
Ankara Barosu'nun 62. Olağan Genel Kurulu ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde gerçekleştirildi.
Genel Kurulda, yaklaşık 11 bin üyesi bulunan Ankara Barosu'nun başkanlığına, üyelerin 4 bin 866'sının oyunu alan Demokratik Sol Avukatlar Grubu adayı Metin Feyzioğlu yeniden seçildi.
Toplam 8 bin 715 adayın oy kullandığı seçimlerde Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun diğer adayı Recai Rahim Görgülü bin 178 , Baro'da Birlik Grubu adayı avukat İlhan Şevki Masarifoğlu bin 388, Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Alpaslan Sucu 683, Baro'da Değişim Grubu adayı Eyüphan Korkmaz 304, Devrimci Demokrat Avukat Grubu adayı Medeni Ayhan 195, bağımsız aday Bülent Turhan Gündüz 100 ve Necip Özgür Oluklu 1 oy aldı.
"Her evde bir adalet mağduru var"
İstanbul Barosu Genel Kurulu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'ne üye avukatların açtığı "Savunmaya özgürlük" ve "Suriye'den elini çek" yazılı dövizlerle başlamıştı. 36 avukat KCK İstanbul kapsamındaki davalardan ikincisinde tutuklu bulunuyor.
Açılış konuşmasını, Baro Başkanı Kocasakal yaptı. Ergenekon ve Balyoz davaları dışında diğer davaları takip etmedikleri eleştirisine yanıt veren Kocasakal, "Bize böyle diyenler acaba niye kendileri belli davaları takip ediyor?" diye sordu.
Ergenekon davasında yaşanan hukuksuzlukları anlatan Kocasakal, avukat haklarını sonuna kadar savunduklarını ileri sürdü.
Avukat Kerestecioğlu ise konuşmasında, öncelikli hedef olarak demokratik, katılımcı bir baro anlayışının olması gerektiğine vurgu yaptı.
Baroda temsil ilişkisinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünen Kerestecioğlu şunları söyledi:
"Kapıları hem avukatlara hem de adalete açmak istiyoruz. Halkın hak arama özgürlüğü ile avukatlık mesleği arasındaki var olan kopukluğu gidermek için mücadele ediyoruz. Neredeyse tamamı tutuklu olan bir ülke haline geldik. Her evde bir adalet mağduru var. Bu nedenle etkin ve dik duran bir Baro, adil olmayan yargılamayı da etkileyebilir. Tabi ki kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kalkması için de adayım."
Çok anlamlı bir ittifakın adayı olduğunu söyleyen Kerestecioğlu, "Biz bugünden kazandık, en önce birbirimizi kazandık" dedi. Kerestecioğlu, sosyal adalet talebiyle düzenlenen "işgal et" hareketinin sloganına atfen, "Yüzde 1'in değil yüzde 99'un adayıyız" diye konuştu.
Baro yönetimini "tek adamlık" olarak eleştiren Kerestecioğlu, "Katılımı ve temsiliyeti becerebilseydiniz raporlarla burada ifade vermek zorunda kalmazdınız" dedi. Kerestecioğlu, avukatların dörtte üçünün ücretli çalışan avukatlar olduğunu hatırlatarak, "Sosyal baro talebimiz var. Dünyadaki sosyal adalet talebine sosyal baro talebiyle katılıyoruz" dedi.
Var olan hukuka biat etmeyen, sıkıyönetim mahkemelerinde direnen bir gelenekten geldiklerini kaydeden Kerestecioğlu, "Hak arama özgürlüğünü iş yaparak hayata geçirdik" dedi.
Kerestecioğlu, adaylığının nedenini "Avukat kimliğinin itibarı, sesini çıkaran bir baro, avukat için baro, herkes için adalet" olarak açıkladı.
Aydın da "Avukatların gerek adliyede gerekse resmi kurumlarda, karşılaştıkları her sorunda İstanbul Barosu hiç yanlarında olmadı" dedi. (AS)