İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi Şehir Hatları A.Ş.'nin vapurlarda performans sergileyecek müzisyenlerin belirlenmesi amacıyla başlattığı seçmelerin ikinci aşaması dün yapıldı.
Seçmelerin ilk ayağı, 18 Şubat 2020 Salı günü yapılmış ve Beyaz Masa'ya kayıt yaptıran 31 müzisyenden, 13 grup ve solist hem enstrüman çalma hem de şarkı söyleme yeteneklerini jüri karşısında sergilemişti.
Dün Kadıköy’deki Eminönü Vapur İskelesi'ndeki eğitim salonunda yapılan seçmelerde, halihazırda vapurlarda müzik yapan 82 müzisyen, 4 kişiden oluşan jürinin karşısına çıktı.
Jüri koltuğunda Şehir Hatları A.Ş. İdari ve Sosyal İşler Sorumlusu ve Vapur Müzisyenleri Koordinatörü Tunç Baydar, Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlisi Nazım Çınar, müzisyen ve akademisyen Yusuf Çetin ve gitarist Tümer Uluçınar yer aldı.
“30 yıldır çalıyorum, ilk kez ellerim titredi”
Şehir Hatları’nın müzisyen kadrosunda yer alıp seçmelere gelenler arasında çok genç isimler de vardı tecrübeli olanlar da. O tecrübeli isimlerden biri de 54 yaşındaki Kerim Özdemir. 30 yıldır müzisyenlik yaptığını söyleyen Özdemir, seçmeler performansını sergilerken çok heyecanlandığını söyledi:
“30 yılı aşkın bir süredir müzisyenlik yapıyorum ve ben de halihazırda bir vapur müzisyeni olarak ilk kez bu sınava tabi tutulanlardan biriyim. Oğlumla birlikte yaklaşık 3 senedir vapur müzisyenliği yapıyoruz. Ben kanun çalıyorum o da darbuka.
“Bunca yıllık tecrübeme rağmen içeride performansımı sergilerken büyük bir heyecan yaşadım. Burada gencecik, pırıl pırıl gençler var hepimiz aynı amaç için buradayız ve aynı heyecanı yaşıyoruz. Umarım bugün kimse buradan üzgün ayrılmaz.
“Her şeyden önce vapur müzisyenliği; toplumla iç içe olmak, onlarla birlikte şarkı söylemek, kısa bir süre de olsa yolculuklarında onlara eşlik ederek aynı duygu ve düşünceleri paylaşmamızı ve aynı güzel hissleri yaşamamızı sağlıyor”.
“1986 Eurovision Türkiye temsilcisiyim”
Gitarıyla vapurlarda müzik yapan Mehmet Derya Bozkurt. 1986 yılında Eurovision’da Türkiye’yi temsil ettiklerini anlatıyor:
“20 yaşımda müzik yapmaya başladım ve yaklaşık 25 senedir profesyonel olarak müzik yapıyorum. ‘Klips ve Onlar’ grubu olarak 1986 yılında ‘Halley’ şarkısıyla ülkemizi Eurovision'da temsil ettik. O grubun bateristi olarak o gün sahnede yer alan isimlerden biriyim.
“Bir senedir de Şehir Hatları bünyesinde vapur müzisyenliği yapıyorum. Asıl enstrümanım bateri ancak vapurda gitar ve piyano çalıyorum. İnsanlarla bir şey paylaşmak çok hoş bir duygu ve bizler de vapurlarda kısa süreliğine de olsa insanlarla dünyanın en güzel şeylerinden biri olan müziği paylaşıyoruz.
"Vapur müziğinin insanların psikolojisine de iyi geldiğini düşünüyorum. İşimizi severek yapıyoruz. Halihazırda vapurlarda performans sergileyen müzisyenler olarak, seçmeler için burada toplandık. Jürinin değerlendirmesini merakla bekliyoruz”.
“Güneşin doğuşu ve batışıyla şarkı söylüyoruz”
Vapur müzisyenliği yapan ve seçmelerde yer alan kadın müzisyenlerden Ceren Kağıl (24), şehir hatlarında müzik yapmanın, kendis için bir tutku olduğunu söyleyen Kağıl, arkadaşı Çağatay Yıldırımlar ile birlikte müzik yapıyor:
“Çağatay ile birlikte yaklaşık 6 aydır Şehir Hatları’nın müzisyen kadrosunda yer alıyoruz. Vapur müzisyenliğinin benim için bir tutku olduğunu söyleyebilirim. Güneşin doğuşu ve batışına şarkılarla eşlik etmek, insanlarda iz bırakacak şarkılar söylemek bizim için çok etklileyici ve keyifli oluyor”.
Yıldırımlar da, vapurda çaldıkları süre boyunca günlerin, kendileri için çok güzel geçtiğini söylüyor:
“4 yıldır birlikte müzik yapıyoruz. Ceren vokalist, ben de gitar çalıyorum. Yaklaşık altı aydır vapurda çalıyoruz, onun dışında konserler veriyoruz. Dijital müzik platformlarında yer alan kendi bestelerimiz de var.
“Vapurda müzik yapmak bizim için çok öğretici oldu, her gün orada insanların önünde şarkılar söylemek, onlarla bir paylaşımda bulunmak bizim de tecrübe kazanmamızı sağladı. İnsanlarla iletişime geçmek ve tanınırlığımızı artırmak için iyi de bir yol olduğunu düşünüyoruz. Yanı sıra kazanç da sağlıyoruz bu işten”.
“Kadın müzisyen sayısını iki katına çıkardık”
Seçmeler hakkında konuşan Şehir Hatları A.Ş. İdari ve Sosyal İşler Sorumlusu ve Vapur Müzisyenleri Koordinatörü Tunç Baydar, yeni müzisyen alımlarının mart ayına kadar devam edeceğini söyledi:
“Biz 2016 yılından itibaren Şehir Hatları’nda vapur müzisyenliği uygulamasına başladık. O günden bu güne çok yol kat edildi. En önemli özelliklerden bir tanesi iyi bir müzik yapmak. Biz buradaki arkadaşlarımızın enstrüman çalmaları ve okumalarına istinaden görüşme ve mülakat neticesinde uygun gördüğümüz müzisyenleri vapura çağırıyoruz ve çalıştırmaya başlıyoruz.
"Bugünkü seçmemiz, kendi müzisyenlerimizin içerisinde tekrar bir güncelleme diyebiliriz. Kendi müzisyenlerimizden kendisini çok geliştiremeyen ve vapurdaki yolcularımızın bize yaptığı geri dönüşlerden kaynaklı yeni müzisyenler olması düşüncesiyle böyle bir güncelleme yapmayı planlıyoruz. Yeni müzisyen alım mülakatlarımız mart ayına kadar devam edecek. Mart ayından sonrada uzun bir süre müzisyen almayı planlamıyoruz.
“İlk başladığımız zamanlar kadın müzisyen sayımız daha azdı, biz aradan geçen 4 yıl içerisinde kadın müzisyen sayısını iki katına çıkardık. Açık söylemek gerekirse başvuranlar arasında kadın müzisyenlere öncelik tanıyoruz. Cinsiyet dengesini sağlamaya çalışıyoruz. Kadın müzisyenleri, normal seferler içerisinde geç saatlere bırakmıyoruz. Gece geç saatlerde herhangi bir tehlike yaşamamaları adına kadın müzisyenlere mümkün olduğu kadar gündüz saatlerini ayarlamaya çalışıyoruz.”
Günde 3 saat
Seferler sırasında yolculara eşlik eden vapur müzisyenleri, Şehir Hatları’nın Kadıköy-Beşiktaş, Kadıköy-Eminönü, Kadıköy-Karaköy ve Üsküdar-Eminönü seferlerinde enstrüman ve sesleriyle performanslarını sergiliyor. Şehir Hatları tarafından kendilerine özel kimlikleri verilen müzisyenler, her gün 09.00-24.00 saatleri arasında müzik yapıyor. Müzisyenlerin çalacağı hatlar 3 ayda bir değişirken, belirlenen hatlarda, günde 3’er saat çalıp söyleyebiliyorlar. (ASK/DB)