AKP’nin hazırladığı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı’ya göre 4’ü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulacak. Yeni üniversiteler varolan üniversitelerin bölünmesiyle oluşturulacak. Bölünecek üniversitelerden biri de İstanbul Üniversitesi.
Üniversite Çapa Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak ikiye bölünecek.
Tasarı 26 Nisan 2018 günü TBMM Milli Eğitim Komisyonundan geçti.
Bunun üzerine İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne açık mektup yayınladı.
Mektup şöyle:
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'ndan 25-04-2018 tarihinde geçen ve Gazi, İnönü, Anadolu ve İstanbul Üniversitelerinin bölünmesini öngören yasa tasarısının, TBMM tatile girmeden TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi söz konusudur.
Kabul edilerek kanunlaştığı takdirde İstanbul Üniversitesinin bölünmesiyle sonuçlanacak olan bu tasarı, kesinlikle kamu yararına değildir; bilimsel planlama yaklaşımına ve akademik eğilimlere açıkça aykırıdır.
İstanbul Üniversitesi’nin Dünyadaki üniversite sıralamalarında Türkiye'yi gururla temsil etmesinin ardında, yüzyılları aşan birikim ve 24 Fakülte, 17 Enstitü, 9 Yüksekokul ve 70'in üzerinde araştırma geliştirme merkezinin oluşturduğu bütünlük yatmaktadır.
İstanbul Üniversitesi, son 10 yılda ülkemizin en fazla uluslararası bilimsel yayın üreten üniversitesidir. Bu performansıyla geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 10 araştırma üniversitesi arasına seçilmiştir.
İstanbul Üniversitesi’nin kapsamlı bilimsel değerlendirmeler sonucunda hazırlanmış olan stratejik planında, köklü çok sayıda fakülte, enstitü ve araştırma biriminin birlikteliğinin üniversitenin zafiyetini değil, tam tersine en güçlü yönünü oluşturduğu belirtilmektedir.
Parçalandığı takdirde, yeni üniversiteye bağlanan fakülteler uluslararası tanınırlıklarını yitirecek, geriye kalan İstanbul Üniversitesi'nin de uluslararası sıralamalardaki konumu ciddi ölçüde aşağı inecektir.
Biz İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrencilerimiz ve mezunlarımızın da ısrarla desteklediği bu görüşler doğrultusunda, hiçbir fakültemizin, yüksekokulumuzun, enstitümüzün köklerinden koparılmasını istemiyoruz.
TBMM'yi oluşturan tüm 26. Dönem Milletvekillerimizden, erken seçim öncesinde katılacakları bu son Genel Kurul oturumunda, İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesiyle sonuçlanacak Kanun Tasarısını kabul etmemelerini talep ediyoruz.
İstanbul Üniversitesi ne olacak?
İstanbul Üniversitesine bağlı Diş Hekimliği, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, İletişim, İşletme, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri ve Veteriner fakülteleri, adı Çapa Tıp Fakültesi olarak değiştirilecek İstanbul Tıp Fakültesi ile bazı meslek yüksekokullarından kurulması öngörülen İstanbul İbni Sina Üniversitesine yönelik önerge verildi.
Önergeyle üniversitenin adı İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) olarak değiştirildi. Bu üniversite, İstanbul Üniversitesine bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakültelerinden oluşacak. Ayrıca üniversitede, yeni oluşturulacak Diş Hekimliği ve Eczacılık fakülteleri de olacak.
Ayrıca İstanbul Üniversitesine bağlı Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler, Ormancılık, Veteriner Fakültesi meslek yüksekokulları, Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz enstitüleri de yeni kurulacak üniversiteye geçecek.
İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Cerrahpaşa Tıp, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner fakülteleri anabilim dallarında öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, Mimarlık Fakültesi anabilim dallarında, Eğitim Bilimleri Enstitüsünde öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bu eğitim öğretim dönemi sonrasından geçerli olmak üzere aktarılacak.
Tasarı neler getiriyor?
Tasarıyla Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa), Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adlarıyla 16 devlet üniversitesi kurulması öngörülüyor.
Ayrıca, Ankara Medipol Üniversitesi, İstanbul Atlas Üniversitesi, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi adıyla dört yeni vakıf üniversitesi açılması planlanıyor. (HK)