İstanbul Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve idari çalışanları üniversite fakültelerini bölmeyi öngören tasarıya karşı dün
15 yeni üniversite kurulmasını öngören “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 19 Nisan’da Meclis’e gönderildi. Tasarıya göre İstanbul Üniversitesi’nden şu fakültelerin ayrılmasıyla İbn-i Sina Üniversitesi kurulması öngörülüyor: Diş Hekimliği, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner ve İstanbul Cerrahpaşa Tıp fakülteleri; Sağlık Hizmetleri, sosyal Bilimler, Ormancılık, Veterinerlik meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. |
“Üniversitemi Bölme” pankartıyla Beyazıt Meydanı’nda eylemdeydi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı tasarının iptali çağrısı yaptı.
Türkiye Ormancılar Derneği, yazılı açıklamasında Orman Fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi’nde kalması gerektiğini söyledi.
Aralarında eski rektörlerin de olduğu yedi profesör de başlattıkları imza kampanyasıyla "TBMM’den talebimiz, Tasarı’yı komisyona geri göndermesi ve tekrar değerlendirilmesi için yetkilerini kullanmasıdır” dedi.
“İstanbul Üniversitesi bizim”
Bölünmesi önerilen İletişim Fakültesi öğrencilerinin eylemden hazırladıkları video.
Beyazıt Meydanı’ndaki eylemde İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip'in okuduğu açıklamada “Bölünmenin İstanbul Üniversitesi'ni yok etme projesi” olduğunu belirtildi.
"19 Nisan 2018 günü TBMM Başkanlığına verilen torba yasa önerisinin 7. Maddesi ile İstanbul Üniversitesi'nin ilk fakültesi olan ve 191 yıldır sağlık ve eğitim hizmeti veren İstanbul Tıp Fakültesi, 1857 yılında kurulan Türkiye'nin ilk orman fakültesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk veterinerlik fakültesi, kuruluş tarihi 1909 yılına dek uzanan Türkiye'nin ilk Diş Hekimliği fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Türkiye'nin ilk işletme fakültesi ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, 22 bin 775 öğrencisi ile birlikte isimlerinden koparılmak isteniyor.
"Bu tarih bizimdir. Tarihi yeniden yazamazsınız. İstanbul Üniversitesi bizimdir, biz İstanbul Üniversitesi'yiz. TBMM'ye sesleniyoruz. Bu yasa tasarısını durdurun. Yüzlerce yıldır büyüyen ve büyüten bu çınardan elinizi çekin. Bilin ki bu çınar devrilirse altında önce siz kalırsınız.”
Eylemde akademisyenler adına açıklama yapan Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel, "Birtakım düzenlemeler yaparak, üniversiteler üzerinde üniversitelilerin hakkını ortadan kaldırdılar” dedi. Tükel, "üniversiteyi bölerek tarihsel bağların koparıldığını ve ortak bir değerin ortadan kaldırıldığını" belirtti.
Cerrahpaşa dekanlığı: Tasarı geri çekilsin
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri de dün olağanüstü Fakülte Akademik Genel Kurul toplantısı yaptı.
Toplantı sırasında öğrenciler bahçede “Üniversiteler bakteri değildir, bölünerek çoğalmaz”, “Cerrahpaşayı köklerinden ayırma” dövizleriyle eylemdeydi.
Kurulda oy birliğiyle alınan kararlarda “tasarının iptalinin en doğru çözüm olacağını düşünmekteyiz” denildi.
* İstanbul Üniversitesi tüm Fakülteleri ile bir bütündür. İstanbul Üniversitesi araştırma üniversitesi niteliği kazanmış hizmet, eğitim ve araştırma işlevini başarıyla yürüten, yüksek nitelikte işlev gören bir kurumdur. Türkiye’nin uluslararası bilimsel literatüre en fazla katkı veren üniversitesinden olan İstanbul Üniversitesi bu performansıyla son yıllarda dünya ölçeğinde yapılan üniversite sıralamalarına ülkemizden en ön sırada giren üniversite olmuştur. Eğitim kurumlarının ekolleşmesini belirleyen onların köklü gelenekleri ve yapılarıdır. Altı yüz yıllık köklere sahip İstanbul Üniversitesi’ni en eski Fakültelerinden ayırmak bu ekolün can damarlarını kesmek anlamına gelir.
* Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakülteleri ile Sağlık Bilimlerine ait tüm Fakülte ve Enstitülerin İstanbul Üniversitesinden ayrılması, mezunlarının geçmişlerinin silinmesi eğitim ve sağlık hizmetlerinde geri dönülemez sonuçlara neden olacaktır. .
* Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültesi bünyelerinde Türkiye’nin en başarılı öğrencilerini barındırmaktadır. Öğrencilerimiz ve mezunlarımız bizim vazgeçilmez emanetimiz ve geleceğe bırakacağımız değerlerimizdir.
* 19.04.2018 tarihinde Meclis Eğitim Komisyonu gündemine sunulan söz konusu kanun tasarısının geri çekilerek iptalinin en doğru çözüm olacağını düşünmekteyiz.
Yedi profesörden Meclis'e çağrı
Eski Rektörler Prof.Dr. Bülent Berkarda, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. Mesut Parlak, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hasan Yazıcı Prof. Dr. Orhan Arıoğul, Prof. Rukiye Eker Ömeroğlu, Prof. Dr. Olcay Neyzi tasarıya karşı imza kampanyası başlattı.
“Türkiye’nin üniversiteleri bölünerek değil birleşerek güçlenecektir” başlıklı imza kampanyasının metni şöyle:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na,
“İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere, üniversitelerimizi bölerek zayıflatan yasa tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmiştir.
“TBMM’den talebimiz, Tasarı’yı komisyona geri göndermesi ve tekrar değerlendirilmesi için yetkilerini kullanmasıdır.
“Bilimin kılavuzluğunda ilerleyerek, eğitime ve üretime dayanan güçlü Türkiye’yi inşa edebileceğimize güvenimiz tamdır.”
Türkiye Ormancılar Derneği: Orman Fakültesi İÜ’de kalsın
Türkiye Ormancılar Derneği de yazılı açıklama yayınlayarak İstanbul Üniversitesi Orman fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi’nin fakültesi olarak kalması gerektiğini söyledi.
“İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan Mühendislik Fakültesi, yeni tasan ile yine aynı çatı altında kalırken İbni Sina Üniversitesi altında aktarılan tek mühendis yetiştiren fakülte Orman Fakültesi olmuştur. Bu durum, yapılanma açısında da bir olumsuzluktur. Böyle bir yapılanmada, mühendis yetiştiren Otman Fakültesi. Mühendislik Fakültesi gibi İstanbul Üniversitesi çatısı altında kalmalıdır.
İstanbul Üniversitesi bünyesinde ilk akredite olan mühendislik bölümleri. Orman ve Orman Endüstri Mühendisliği bölümleridir. Köklü bir geçmişe sahip olan ve 2 yüzyıla yaklaşan birikimi ile İstanbul Üniversitesi’nin bilim ve eğitim düzeyini yukarı çeken ve araştırma üniversitesi olmasına katkı sağlayan önemli bir fakülte olmuştur. O nedenle Orman Fakültesi’nin yeni bir üniversitesinin çatısı altına aktarılması bu birikimin yok sayılması anlamına gelecektir.
“Bu değişiklik, tüm meslektaşlanmızı, akademisyen ve öğrencilerimizi üzmüştür. Bu nedenlerden dolayı: Türkiye Ormancılar Demeği olarak tüm meslektaşlarımız adına diyoruz ki İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'nin bir fakültesi olarak kalmalıdır.” (BK)
* Fotoğraf: Emin İleri, İstanbul, AA