İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün savcılığa başvurarak aldırdığı mahkeme kararına göre polis, üniversitenin Fatih sınırları içinde yer alan binalarında ve çevresinde istediği zaman arama yapabilecek.
Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün talep ettiği İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına göre 1 Aralık 2010-30 Kasım 2011'e kadar bir yıl süreyle kişilerin, çanta, paket, poşet, araç ve özel kâğıtları aranacak.
Polis üniversitesinin Fatih sınırları içerisinde bulunan tüm fakülte, yüksekokul ve idari binalarının girişinde, binalarının çevresinde, rektörlük talep ettiğinde de bina içlerinde arama yapabilecek.
Radikal gazetesinden Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, İstanbul Üniversitesi'nin bazı fakülte girişlerine asılan kâğıtlarda "Önleme Araması Kararı" yazıyor.
Bir öğrenci mahkemeye başvurdu
Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Eren Can, 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak karara itiraz etti:
"Karar üniversite özerkliğinden özel hayata kadar pek çok şeye aykırı. Ceza hukukuna göre genel nitelikte bir karar alınmaz. Özel bir karar alınabilir. Ancak polis istediği her an arama yapabilecek, bu faşizmde vardır."
Eğitim-Sen: Rejimin resmi hali
Eğitim Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi'nin yöneticisi ve üniversite çalışanı Ahmet Bekmen kararı üniversitede uzun zamandır uygulanan rejimin resmi hali olarak nitelendirdi: "Özel güvenlik görevlileri de zaten polis gibi görev yapıyor. Her yer güvenlik kameralarıyla dolu."
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise karardan haberi olduğunu ancak yurtdışında bulunduğu için henüz görmediğini söyledi; "Dönünce bir açıklama yaparım" dedi.
Hukukçular: Bu kadar uzun süreli arama kararı olmaz
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Bu kadar genel aramanın bir yıllık yaygınlaştırmanın ölçüsünü bilemiyorum. Bu konuda nedenlerin inandırıcı olması gerekir. Üniversitelerde, güvenliği tehdit edici faaliyetler varsa, neden sadece Fatih ve İstanbul Üniversitesi'nin çevresiyle sınırlı? Ulaşılmak istenen amaca elverişli bir karar mı?
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal: Skandal. Böyle bir karar aramanın mahiyetine aykırı. Arama bir şey bulunması umulan hallerde verilen bir karardır. İnsanın özel hayatı ile ilgili olduğu için kısıtlı olarak verilmesi gerekir. Bu kadar genel, uzun, belirsiz kişiler için arama olmaz. Bir hukuk devletinde böyle bir karar olmaz.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ersan Şen: Polis Vafize ve Selahiyet Kanunu'na göre üniversitelerde önleme araması yapılabiliyor. Önleme aramasında belli bir kişi yoktur. Ancak zaman konusunda bir sıkıntı var. Bir yıl süre makul değil. (BB)