İstanbul Üniversitesi’ndeki (İÜ) Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) tiyatro sahnesinin kapatılmasının ardından kampüsün her alanını ÖKM’ye çevirmeye çalışan öğrenciler dün Hergele Meydanı’ndaydı.
Sabah saatlerinden itibaren Hergele Meydanı'nın bir kısmı şeritlerle çevrildi ve alternatif bir sahneye dönüştürüldü. “Siz Yıktınız, Biz Birleştik! Hibe Değil Alınteri” pankartıyla kariyer eksenli kulüplerin üniversite yönetimi tarafından her daim korunup kollanması ve yapılan hibe yardımına atıfta bulunuldu.
İstanbul Fen Oyuncuları, İktisat Sahnesi, İstanbul Kültür Sanat Topluluğu, İstanbul Tıp Fakültesi Tiyatro Kulübü'nün sergilediği doğaçlama oyunlarla İstanbul Üniversitesi'nde yıllardır yaşanan soruşturma, saldırı, baskı ve yerinden etme politikalarını ironik şekilde ele alındı.
Afiş asan öğrenciye uygulanan orantısız Özel Güvenlik Birimi şiddeti, akademinin ticarileştirilmesi,üniversite bileşenlerinin Kampüskart ile zorla banka müşterileri haline getirilmesi ve kulüplerin mekan, bütçe ve etkinlik yapabilme zorlukları başlıca performans konularındandı.
Fotoğraf Kulübü'nün tüm imkansızlıklara rağmen yaptığı çekimler şeritlerin üzerinde sergilendi.
Her fakülteden kulüp ve toplulukların yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlik, çekilen “ÖKM Halayı” ve horonlarla son buldu.
ÖKM’ye ne olmuştu?
Yılmaz Güney filmleri, Grup Yorum dinletileri, hararetli politik tartışmaların odağı olduğu gibi ebru eğitimi, fotoğraf atölyeleri, nice tiyatro gösterimi ve şiir dinletileri...
1990'lardan 2010 yılına dek İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin kolektif üretim ve bir araya gelme merkezi olan Öğrenci Kültür Merkezi'nin kulüp odalarından arındırılmasıyla başladı her şey.
2014 yazında dört tiyatro kulübünün kullandığı sahneye el konulmasıyla mekansızlaştırma son raddeye ulaştı. Sahnedeki eşyalar öğrenciler haber şekilde sökülerek dışarı atıldı.
Akademik takvimin başlangıcından itibaren, yoğun bir tepkiyle karşılanan Öğrenci Kültür Merkezi Tiyatro Sahnesinin kapatılması İ.Ü bünyesinde faaliyet gösteren birçok kulübü bir araya getirerek ortak alanlara ve üretim merkezlerine yapılan saldırıya karşı mücadele alanı yarattı.
Tiyatro kulüplerinin çağrıcılığıyla önce eylemlerde ardından forumlarda bir araya gelen öğrenciler, mücadele yöntemleri, kampüs içerisindeki ihtiyaçlar ve talepleri birlikte kararlaştırdı.
Bu esnada üretimi elden bırakmayan kulüpler, geniş katılımla ve tüm engellemelere karşın Edebiyat Fakültesi'nin meşhur meydanı Hergele'yi bir performans alanına dönüştürdü.
Tüm talepler ve diyalog çağrılarına karşın ÖKM Tiyatro Sahnesi, üniversitenin ek gelir kapısı haline gelen AUZEF (Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi) binasına çevrildi. (MCY-NÜ/BK)