12 Haziran 1968'de parasız eğitim isteyen ve demokratik bir üniversite talep eden öğrenciler işgalin üstünden geçen 40 yılın ardından daha önce sloganlarla, marşlarla inlettikleri amfide buluştular.
Çimen Sayın, Fahri Aral, Osman Saffet Arolat, Nuran Ağarnaslı, Cevat Ercişli, Enis Sakızlı, Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Asuman Erdost, Adnan Celayir, Zülfü Dicleli, Cahit Çakar, Handan San, Hikmet Bozçalı, Eşber Yağmurdereli, Bozkurt Nuhoğlu, Kemal Bingöllü, Şükrü Ceyhan, Prof. Kadir Erdir, Kaşif Töre Ağamoğlu, Prof. Aydın Rona Aybay, Prof. Ülkü Azrak, İpek Çalışlar, Oral Çalışlar, Rahmi Saltuk ve Selçuk Polat'ın da aralarında bulunduğu 68'liler 40 önceki taleplerini yine aynı coşkuyla dillendirdiler.
"Deniz Gezmiş bir suçlu değil, kahramandı"
Alkışlarla kürsüye gelen İşgal Konseyi Başkanı Kemal Bingöllü "68 ruhu şad olsun" sözleriyle başladığı konuşması sık sık alkışlar ve sloganlarla kesildi. Bingöllü "suçu ve suçluyu övmek diyorlar. Deniz Gezmiş ve arkadaşları birer kahramandılar, suçlu değil" diyerek kürsüden indi.
İşgal günlerine sazıyla ve sözüyle katkıda bulunan Rahmi Saltuk kürsüye geldiğinde alkışlar ve sloganlar yerini marşlara, türkülere, şiirlere bıraktı. Bu amfiye her geldiğinde üzüldüğünü belirten Saltuk salondakilerle birlikte "Drama Köprüsü" isimli türküyü söyledi.
"Kürtçe konuştunuz, bölücülük yaptınız, ben de kestim"
Kürsüye çıkan bir başka isim de avukat Hikmet Bozçalı'ydı. 68'de başlayan işgalin Türklerle Kürtlerin birlikte örgütlediği bir eylem olduğunun altını çizen Bozçalı işgal günlerinden bir anısını paylaştı.
İşgal sırasında bir binadan diğer binaya telefonla ulaşan Bozçalı ve arkadaşları telefonların dinlenmesi nedeniyle aralarında Kürtçe konuşmaya başlamışlar. Konuşmanın başlarında birden hatlar kesilmiş. Santrale gidip sorunun ne olduğunu sorduklarında, işgalcilerden biri olan santralci arkadaşları "Kürtçe konuşuyordunuz, bölücülük yapıyordunuz. Ben de kestim" deyince santral görevlisini değiştirmek zorunda kalmışlar.
"1968 işgali sadece erkeklerin eylemi değildir"
"68 işgali sadece erkeklerin eylemi değildir" diyen Çimen Gezgin "68'de bu üniversitede okuyan kız öğrenciler de eylemlere katılıyordu" dedi. Kendisinin o dönemde Çemberlitaş Kız Öğrenci yurdunun başkanı olduğunu belirten Gezgin, 800 kişilik yurtta 450 oy alarak başkan seçildiğini belirtti ve ekledi: "Sosyalist olduğum için seçildim."
Ben bu kürsüde hep kız öğrenciler adına konuştum diyen Gezgin "Bu amfiyi hep Türkiye'nin demokratik ve bağımsız bir ülke olması için doldurduklarını" söyledi.
Rektör Parlak'a protesto, protestoya müdahale
Forumun açılış konuşmasını da yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak'ı protesto eden Öğrenci Kolektifi adına söz alan bir öğrencinin konuşması İşçi Partili öğrenci grubun sloganlarıyla kesildi. Bu müdahalenin ardından salonda gerginlik yaşandı.
Karşılıklı atılan sloganların arasında salondan çıkanları dışarıda davul zurna eşliğinde halay çeken öğrenciler bekliyordu. Hikmet Bozçalı'yı da aralarına alan öğrenciler dışarıda halay çekerken İşçi Partili grupla salonda forumu düzenleyenlerle tartışıyorlardı.
Kapı önünde toplanan kalabalık 68'lilerin girişimleriyle dağıldı. (BÇ/TK)