*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nun İstişare Toplantısı, Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan illerin temsilcilerinin katılımıyla bugün (18 Ağustos) İstanbul'da yapıldı.
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, komisyonun ilk toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerini davet ettiklerini, onların süreç içinde yaptığı çalışmaları dinlediklerini ve ikinci toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi aldıklarını söyledi.
TIKLAYIN - "Müsilaj temizliği ve bertarafı çözüm değil durumu kurtarma"
Daha sonra da bilim insanlarını davet ederek bilgi aldıklarını söyleyen Demir, müsilaja neden olan üç etken olduğunu belirtip "Bunlardan birincisi, küresel ısınma münasebetiyle bütün denizlerde olduğu gibi Marmara Denizi'nin de ısınıyor olması. İkinci etken Marmara Denizi'nin jeolojik yapısı gereği su hareketliliğinin çok az olması. Üçüncü etken de Marmara Denizi'ne bırakılan kirlilik" dedi.
Paydaşlar bir arada
"Kirliliğin önlenmesi, atık su arıtma tesislerinin yapılması, atık su arıtma tesislerinin sürdürülebilir bir şekilde çalıştırılabilmesi ve bunların kontrolünde en önemli paydaşımız yerel yönetimler" diyen Demir, İstanbul'un Marmara Denizi'ne bıraktığı kirlilik yükünün yüzde 76 olduğunu söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir de müsilajın oluşumuna yol açan etkenlerin önemli olduğunu ancak çok fazla dillendirilmeyen bir sebebin de ısınmaya neden olan soğutma suyu olduğunu belirtti.
İSKİ: 16 tesise ihtiyaç var
İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu da arıtma tesislerini önemsediklerini söyledi:
16 büyük tesise İstanbul'un ihtiyacı var. Bu tesisler tamamlandıktan sonra ancak İstanbul'un arıtma ihtiyacı tamamlanmış olacak. Bunun dışında tünel ihtiyaçları var Silivri Gümüşyaka atık su tüneli, Yenikapı derin deniz deşarjı-2, Ataköy derin deniz deşarjı, Baltalimanı derin deniz deşarjı-2, Kadıköy-Üsküdar derin deniz deşarjı, Ambarlı deniz derin deşarjı. Bu projelerin toplam bedeli 10 milyar TL. İSKİ'nin önümüzdeki dört yıl içinde buna ihtiyacı var.
(DŞ)