Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın 1991'den bu yana her yıl çıkardığı tematik ajandaların bu yılki konusu Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadınların sahneye çıkışı.
Bugün kütüphanenin Fener'de bulunan binasında yapılan toplantıyla tanıtılan ajandanın başlığı "İstanbul Temaşa Hayatında Kadınlar".
Ajanda, Deniz Kızı Eftelya’dan, Adile ve Selim Naşit’in annesi olan Amelya Hanım’a; sahneye çıkan ilk Müslüman kadın olduğu düşünülen Seniye’den, görme yetisini kaybettikten sonra intihar eden kantocu Mari Ferha’ya ve Ermeni tiyatrosunun en parlak yıldızlarından Meropa Kantarcıyan’a kadar çok sayıda kadının hayat hikayelerini arşiv fotoğraflarıyla birlikte veriyor.
Kadının toplumsal hayata katılması
Vakıftan yapılan açıklamaya göre, toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Üyesi Nevval Sevindi Türkiye'deki kadın konulu çalışmalara malzeme sağlayarak, tarihi belleğin oluşturulması ve korunmasını amaçladıklarını ve her yıl hazırlanan ajandaların farklı alanlardaki öncü kadınları ele aldığını söyledi.
Kadın Eserleri Kütüphanesi Başkanı Prof. Zehra Toska da toplumların modernleşmesinin kadının kamusal alana çıkışıyla bağlantılı olduğunu vurguladı.
Toplantıya katılan Finlandiya'nın İstanbul Büyükelçisi Maria Serenus, ülkesinde kadınların siyasete katılımının yüksek olduğunu, hükümetin yarısının kadınlardan oluştuğunu belirtti.
Ajandaya finansal destek sağlayan Friedrich Ebert Stiftung Derneği (FES) Kadın Projeleri Sorumlusu Yasemin Ahi de kadınların kamusal alanın her kademesinde fırsat eşitliğine kavuşmalarını evrensel bir hedef olarak benimsediğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanı Hüseyin Öztürk belediye bünyesinde bulunan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nı kadın çalışmalarının dokümantasyonu alanında önemli bir boşluğu doldurduğunu vurguladı.
Toplantının sonunda Sema kısa bir konser verdi.
Önceki yıllarda Kadın ve Su, Nobel Ödüllü Kadınlar, Kadın Heykeltıraşlar, Kadın Karikatüristler, Kadın ve Spor, Kadın Sinemacılar, Kadın Seramikçiler temalı ajandalar çıkmıştı. (EÜ/TK)
* 2008 ajandasını İstanbul'da Kabalcı Kitapevi, Beşiktaş; Pandora Kitapevi, Beyoğlu; Robinson Crusoe, Beyoğlu; İstanbul Kitapçısı, Beyoğlu; Mor Çatı, Beyoğlu; Nezih Kitabevi, Kadıköy, Bağdat Caddesi; İmge Kitabevi, Ankara ve Uçan Süpürge, Ankara'dan edinilebilir.
* Kütüphaneye ulaşmak için adres: Kadir Has Caddesi.Fener Vapur İskelesi Karşısı. N.8(Tarihi Bina) Haliç, Fener. Telefon: 0212 523 74 08 / 0212 534 95 50.