İstanbul'un evrensel miras olarak korunmasını isteyen sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin oluşturduğu İstanbul SOS Platformu uyardı: UNESCO Türkiye'ye Şubat 2011' e kadar zaman verdi.
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) komitesi, Brezilya'da bu hafta düzenlenen toplantıda İstanbul'u "Tehlike altındaki dünya mirası listesi"ne almamaya karar vermişti.
"Yeteri kadar büyük bir utanç"
Ancak İstanbul SOS Platformu bu kararın bir müjde değil uyarı niteliğinde olduğunu belirtti:
"İstanbul, Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi'ne alınma utancından şimdilik kurtulmuştur. Ama bu tehlikeyi sadece bir yıl erteleyebilecek durumda olması bile, üç imparatorluğun başkenti için, tam da Avrupa Kültür Başkenti olduğu sırada yeteri kadar büyük bir utançtır."
Platforma göre, "İstanbul'dan sorumlu kamu kurumları, yöneticiler, İstanbul'da yatırım yapmak isteyen ulusal, uluslararası, büyük, küçük sermaye grupları başta olmak üzere, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yaşayanların İstanbul'un korunması konusunda yeni bir duruş ve davranış biçimini benimsemesi gerek."
UNESCO'nun beklentileri
İstanbul SOS Platformu, UNESCO'nun Türkiye'den uymasını beklediği öncelikleri de şöyle sıraladı:
Köprü alternatifleri ve bağımsız miras etki değerlendirmesi: Varlığın Üstün Evrensel Değeri üzerinde olumsuz etki yaratmayan bir metro köprüsü ve onun istasyonu için alternatif tekliflerin geliştirilmesi ve alternatif teklifler için, Tarihi Yarımada'nın genel silueti dahil olmak üzere Üstün Evrensel Değer'e bağlı uluslararası standartlarda bağımsız bir miras etki değerlendirmesinin yapılmasının garanti edilmesi.
Kapsamlı yönetim planı: Varlığın Üstün Evrensel Değerini sürdürme konusunda karar verirken yol gösterecek olan verimli ve geniş kapsamlı bir yönetim planının geliştirilmesi.
Projeler için etkin miras değerlendirme sistemi: Varlığın Üstün Evrensel Değer üzerinde etkilerini değerlendirmek amacıyla varlık üzerinde devam etmekte olan ve gelecekteki projeler (kentsel yenilenme projeleri, ulaşım ve diğer altyapı projeleri dahil olmak üzere bütün büyük ölçekli projeler) için etkin bir miras değerlendirme sisteminin geliştirilmesi.
Koruma programı: Osmanlı stili ahşap evler ve surlar için kapsamlı bir koruma programının geliştirilmesi.
Listeden Galapagos çıktı, üç yeni alan girdi
Komite bu yılki 34. toplantısında, Ekvador'daki Galapagos Adaları'nı listeden çıkarırken, Gürcistan'daki iki, Uganda'daki bir alanı ekledi.
Dünya tarihinin önemli eserleri ve yerleri, eğer bu listeye girerse, özel önlemlerle etkin koruma talep edildiği anlamına geliyor. Dünya mirası alanları, silahlı çatışma, savaş, deprem ve diğer doğal afetler, çevre kirliliği, kaçak avlanma, kontrolsüz kentleşme ve turistik gelişme nedeniyle tehlikede olabiliyor. (TK)