İstanbul Tabip Odası, bir günde üç doktorun intihar etmesine ilişkin tıp öğrencilerinin ve doktorların katılımıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde basın açıklaması yaptı.
30 ve 31 Ekim’de İstanbul’da tıp fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu, Adana’da Asistan Doktor Ece Ceyda Güdemek ve Batman’da Kalp ve Damar Cerrahı Engin Karakuş intihar etmişti.
Açıklamada Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube yöneticisi Aydın Erol da konuşma yaptı.
Tükel: Sistem hekimlik değerlerini elimizden alıyor
“İntihar, önlenebilecek bir davranıştır. Toplumda insanların intihara eğilimini artıran etkenlerin belirlenerek ortadan kaldırılması, ‘birincil düzey önleme’ hedefi olarak belirlenir. İntiharın birincil düzeyde önlenmesinde temel odak, toplum içerisindeki intihar eğilimlerini azaltmaktır.
“Ülkemizde 14 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı, sağlık sistemini piyasaya teslim ederek hekimlerin çalışma koşullarını bozmakta, özlük haklarını elinden alıp hekimlik değerlerini aşındırmaktadır.
“OHAL ile birlikte keyfilik derecesine varan işten çıkarmalar yaşanmaktadır. İş güvencesi, iyi hekimlik yapmanın önde gelen koşullarındandır. İş güvencesi olmayan bir hekim, özgür olamaz ve hekimliğini icra ederken kendini baskı altında hisseder.
“Endişe içinde yaşamamız bekleniyor”
“Performansa dayalı ek ödeme sisteminden vazgeçilmelidir. Güvencesizlikle yaratılan geleceğe ilişkin belirsizlik, uzayan atama süreçleri, ihraç edilme, güvenlik soruşturmalarının olumsuz çıkması gibi olumsuz beklentiler ve endişe içinde yaşamamız bekleniyor.
“İşlemeyen bir adalet algısı, düzelmeyen olumsuz çalışma koşulları, baskıcı uygulamalar, bir yandan tükenmişlik yaratırken diğer yandan dışa vurulamayan bir öfkeye neden olmaktadır. İntihar bir yönüyle öfkenin kişinin kendisine dönmüş halidir.
“‘Önce zarar verme’ ilkesi ile başladığımız beyaz önlüklü hayatımıza ‘Önce zarar görme’ ile devam etmek istemiyoruz.”
Çerkezoğlu: Sağlık politikaları hekimleri intihar noktasına getirmiştir
"İnsan değil piyasa odaklı bir sağlık sisteminin ortaya çıkardığı sonuçları yaşıyoruz. Gencecik insanları intihar noktasına getiren bu süreç uygulanan politikaların sonucudur. Çalışma ortamı, uzun çalışma saatleri altında bu cinayetleri yaşıyoruz.
“Türkiye'de artık her gün dört, beş işçi ölüyor. Yaşananların tek sorumlusu olan siyasi iktidardan hesabını sorana kadar sürecin takipçisi olacağız."
Erol: Bir an önce adım atılmalı
"Sağlık alanındaki personel yetersizliğinden kaynaklı aksamaların sorumlusu biz değiliz. Bizler hayatlarımızı vererek bu sistemi düzeltmeye çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı'ndan bir an önce adım atmasını talep ediyoruz." (TP)