Fotoğraflar: CHP Basın/ Evrim Kepenek/bianet
*Kadınların en acil olarak çözülmesi gereken sorun şiddet.
*İstanbul’da kadınların yarısından fazlası gece sokakta yürürken kendisini güvende hissetmiyor.
* Kadınların en az yüzde 79,4’ü İstanbul Sözleşmesi’ni destekliyor.
*“Erkeklerle eşit haklara sahibiz” diyen kadınların oranı da yüzde 19,7
*Kadınların sadece yüzde 14,3’ü erkeklerle eşit iş bulma imkanlarına sahip olduğunu söylerken, yüzde 88,1’i çocuk sahibi, çalışan kadınlar için ücretsiz kreş desteği verilmesini savunuyor.
*Kadınların yüzde 67,3’ü gıda alışverişinde, yüzde 79,7’si faturaları öderken zorlanıyor.
Bulgular Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “İstanbul’da Kadınların Gözünden Türkiye’de Kadın Olmak” başlıklı araştırmadan. Araştırmacıların, 1067 kadınla gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasına göre, kadınların yarısından fazlası İstanbul Sözleşmesi’ni destekliyor.
TIKLAYIN - Araştırmanın tamamı
Araştırmanın bulgularını, Hilton Otel’de düzenlenen basın toplantısında bizzat CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu kamuoyu ile paylaştı.
Ayrıca Kaftancıoğlu, ‘’CHP İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın’’ tanıtımını gerçekleşirdi ve kadın hakları konusunda çalışma yapan herkesi de Dayanışma Ağı’na katılmaya davet etti. Kaftancıoğlu, Dayanışma Ağı'nı "Tek adama karşı çok kadın" diye özetledi.
“Tek adam sözünden döndü”
Kaftancıoğlu şöyle dedi:
“Sizlerle paylaşacağım veriler, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı operasyonuyla hukuksuz bir şekilde ortadan kaldırılmasından hemen önce yaptığımız bir araştırmanın verileri.
"Kadına şiddetin her gün arttığı ülkemizde CHP İstanbul İl Başkanı olarak, aslında bu araştırmayı yaptırmaktaki duygum ve düşüncem başta şiddet olmak üzere kadın sorunlarının her geçen gün arttığı bir dönemde çözüm arayışımıza katkı sunması için önce kadınları kendi sesinden duymak istememdi.
"Araştırmanın sonuçları son derece çarpıcı. Araştırma üzerinden çözüm üretmeye çalışırken hepimizin bildiği 20 Mart gecesini yaşadık. Kendisine doğruları söyleyen siyasetçileri, bilim insanlarını, hukuk insanlarını, STK’ları dinlemeyen tek adamın karşısına, bir gece yarısı operasyonuyla hüküm vermeye kalktığı kadınların sesini, sözünü ve gerçekliğini bütün çıplaklığıyla ortaya koymak için de ikinci bir araştırma daha yaptık.
"İstanbul Sözleşmesi ihtiyacın da ötesinde bir zorunluluk. Son 2 günde en az 6 kadının öldürüldüğü bir ortamda İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliğini herkese her fırsatta anlatmak ve yine anlatmak zorundayız. İstanbul sözleşmesi sözleşmeydi; adı üstünde sözleşme…Tek adam yine sözünden döndü. Sözünün arkasında duramadı. İktidar İstanbul Sözleşmesini kaldırarak, biz kadınları daha da güvencesiz bıraktı, hukuksuz bıraktı.
‘Siyasi görüşler farklı olsa da kadınların sorunları aynı’
“Bizim için en doğru olan, en güvenilir olan elbette kadınların yol göstericiliğidir. Bu nedenle ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı siz olsaydınız öncelikli olarak hangi sorunlara yönelik çalışma yapardınız’ diye sorduk. Yanıtlara baktığımızda araştırmanın önceki bulgularını destekleyen şiddet ve tacizle mücadele ilk sıralarda yer alıyor.
"Eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına dönük eğitime erişimde zorluk, ekonomik bağımsızlığın olmaması gibi yanıtlar da peşi sıra geliyor. Gördüğünüz üzere kadınların siyasi görüşleri, kılığı, kıyafeti, düşüncesi, sosyolojik durumu farklı olsa da sorunları aynı.
"Bu nedenle de biz farklılıklardan ziyade çözmekle yükümlü olduğumuz problemlerine odaklanmayı tercih ediyoruz. Seçme şansınız olsa hangi ülkede yaşamayı tercih edersiniz sorusuna verilen yanıtlar da oldukça çarpıcı.
"Kadınlar açık ara daha fazla özgürlüğün, daha fazla refahın olduğu, görece daha fazla demokrasinin olduğu, kadına biçilen rollerin değil; kadının yaşamın ana öznesi olduğu batılı ülkeleri tercih ediyorlar.
"Farklı ittifak gruplarına baktığımızda da benzer sonuçları görüyoruz. Ancak daha vahimi, kadınların sadece %26,2’sinin kendilerini bu ülkede özgür hissettiği sonucuna ulaşmamız.
"Bu ülkenin kadını, hangi partinin seçmeni olursa olsun özgürlük hayalinde birleşiyor. İstanbullu kadınların sadece %23,2’sinin ise Türkiye’de bir kadın olarak yaşamaktan memnun hissettikleri sonucuna ulaştık. Biz kadınlar böyle bir mutsuzluğu hak etmiyoruz. Tüm veriler gösteriyor ki; biz kadınlar bu ülkede kendimizi özgür hissetmiyoruz ve yaşamımızdan memnun değiliz"
Araştırmanın sonuçları
Araştırmanın MetodolojisiAraştırma, İstanbul’da ikamet eden kadın seçmenlerin Türkiye’de yaşamaktan duyduğu memnuniyeti, karşılaştığı sorunları ve beklentilerini ölçümlemek amacıyla gerçekleştirildi. Zamanlama : 02 Mart 2021 Veri toplama yöntemi : Mobil Panel (Eşzamanlı) Örneklem : %95 güven aralığında %3 hata payı ile 1067 kadın ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemi : İstanbul temsili Yaş ve İlçe dağılımı Ortalama görüşme süresi : 9,8 dakika |
(EMK)