Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO'nun İstanbul'un tarihi alanlarını Dünya Miras Listesi'nden çıkaracağını açıklaması üzerine İstanbul S.O.S. grubu, Galatasaray Meydanı'nda eylem yaparak devleti uluslararası sözleşmelere uymaya çağırdı.
Grup üyesi yaklaşık 100 kişi "İstanbul alarm veriyor farkında mısınız?", "Haliç Köprüsü ızgara mı, tava mı?", "Kocasinan'ın camisi mi, Topbaş'ın köprüsü mü?" yazılı dövizler taşıdı. Meydana kırmızı harflerle S.O.S. yazıldı.
UNESCO İstanbul'u değerlendirecek
Basın açıklamasını okuyan Hande Arkarca, "UNESCO, yarın (25 Temmuz) başlayacak toplantısında İstanbul'un tarihi alanlarını Dünya Miras listesinden çıkarmayı tartışacak. Bu gerçekleşirse İstanbul'un, 'tehlike altında' olduğu duyurulacak" dedi.
Açıklamada kentin tarihi alanlarının "yenileme alanı" ilan edildiği; Sulukule, Fener, Balat, Ayvansaray, Tarlabaşı, Sarıyer ve Ayazma semtlerinin "yenileme" adı altında tahrip edildiği belirtildi. Açıklama şöyle devam etti:
"İstanbul dünya mirasıdır. Ona karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen yerel ve merkezi yöneticilerin üzerine düşecek leke kalıcı olacaktır. Yöneticileri, Türkiye'nin altında imzası bulunan uluslararası sözleşmelere uymaya çağırıyoruz."
Açıklama dans gösterisiyle sona ererken, Dr. Cengiz Aktar, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. DR. Zeynep Ahunbay, ile Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Orhan Silier, bianet'e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Cengiz Aktar: UNESCO senelerdir İstanbul'u izliyor ve uyarıyor. Ama Belediye kafasına göre davranıyor. Şimdi Haliç'te "Boynuzlu Köprü" dedikleri kâbusu yapıyorlar. Bu "İstanbul bizimdir, kimse karışmasın" gibi bir yaklaşım ve çok vahim. Çünkü İstanbul dünya mirası, Kadir Topbaş'ın mirası değil. UNESCO, Şubat 2011'e kadar süre verdi, İstanbul 'tehlike altında' olan miras listesinden de atılırsa belediye istediğini yapabilecek.
Orhan Silier: 1985'te İstanbul'un tarihi alanları Dünya Mirası kabul edildi. Bu listenin koşulu mirası iyi yönetmek ve korumaktır. Türkiye 25 yıldır üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmedi; en son 2010'da Türkiye sözler verdi ve bunlar yine tutulmadı. İstanbul listeden çıkarsa bunun son derece ağır sonuçları olacak.
Zeynep Ahunbay: UNESCO 2009 raporunda Haliç Metro Köprüsü projenin değiştirilmesi istendi, değiştirilmedi. Yenileme Yasası, tarihi alanları tahrip ediyor. Yenileme alanları yaygınlaşıyor bu da çok tehlikeli. Yasa belediyelere büyük haklar getiriyor. Özel mülkler kamulaştırılıyor ve şirketlere ihale edilerek, üçüncü şahıslara devrediliyor. Bunlar tarihi değerlerle bağdaşmıyor.
Brezilya'da toplanan BM Dünya Mirası Komitesi, 25 Temmuz'daki toplantıda Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini değerlendirecek. UNESCO toplantı öncesi, İstanbul'un "Dünya Miras" listesinden çıkarılarak "Tehlike Altındaki Miraslar" listesine girebileceğini açıkladı. (SP)