Burası İstanbul Radyosu.
Program: Radyoevimizi vermiyoruz
Yapım: TRT Çalışanları ve Birlik Haber Sen, KESK Haber Sen, Türk Haber Sen.
Ve şimdi Haber Merkezi'nden spiker Özlem Merter'e bağlanıyoruz.
Yukarıdaki mizansen Harbiye'deki İstanbul Radyosu binasının Birleşmiş Milletler'e (BM) verilmek istenmesine karşı yapılan eylemden.
Tüm TRT çalışanları ve üç sendikanın yanı sıra çeşitli sanatçıların katıldığı eylemde, radyodan eski ses kayıtları dinletildi. Radyonun müzik grupları çeşitli müzik dallarında eylemcilerin de eşlik ettiği mini konser verdi.
Türkiye'de ilk radyo yayını 6 Mayıs 1927'de İstanbul'da başladı. Büyük Postane'nin kapısı üzerine yerleştirilen bir vericiden yapılan yayın, 19 Kasım 1949'da asıl yerine yani İstanbul Radyoevi'ne geçti.
Bugün hâlâ yedi gün, 24 saat yayın yapan İstanbul radyosu, radyo binası olarak tasarlanmış, özel bir mimariye sahip, kentin sembol binalarından biri.
"Bu kadar ses başka hangi kubbede toplandı"
Peki kimler seslendi bu radyodan:
Hafız Burhan, Neyzen Tevfik, Yorgo Bacanos, Udi Hrant, Safiye Ayla, Münir Nurettin, Hamiyet Yüceses, Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Ali Ekber Çiçek, Neşet Ertaş, Muzaffer Sarısözen, Engin Ege, Şecaattin Tanyerli, Neşet Ruacan, Süheyl Denizci...
Ya radyo tiyatroları?
Ejder Akışık, Alev Sezer, Tijen Par, Macide Tanır, İstemi Betil, Müşfik Kenter, Kerim Avşar, Mümtaz Sevinç, Erol Günaydın, Korkmaz Çakar...
Ayrıca İstanbul Radyosu Türkiye'nin hem spor, hem de yayın tarihinde bir futbol maçının radyodan ilk kez yayınlandığı yer.
Özlem Merter yaptığı açıklamda, "Bütün bu isimleri, sesleri altında toplayabileceğiniz bir kubbe daha tasavvur edebiliyor musunuz?" diye soruyor.
"Burası kuşakların dünya müziğinin her türünü tanıdığı, dinlediği, sevdiği yer. Burası köylüsünden kentlisine, kadınından erkeğine, çocuğundan yaşlısına herkesin kendi hayatından izler bulduğu, dünyadan haberdar olduğu yer. Kentlere kimliğini veren kimi yapılar, toplumun belleğidir. İstanbul radyosu da bu binalardan biri."
"BM kültür mirasının üstüne oturuyor"
Radyo binasının BM'e verilmek istenmesine tepki gösteren TRT çalışanları, BM'ye seslendi:
"Dünya Kültür Mirası Listeleri hazırlayan BM, nasıl bir kültür mirasının üzerine oturmak istediğinin farkında mı? Ha Radyoevini, BM Ofisi'ne çevirmişsiniz. Ha Safranbolu evlerini yıkıp yerine TOKİ konutları yapmışsınız.
"Daha bir yıl önce UNESCO'nun 13 Şubat'ı 'Dünya Radyo Günü' olarak kabul ettiği bir ortamda, BM İstanbul Radyoevi'nin boşaltılmasını, koca bir tarihin, koca bir kültürün kapının önüne konulmasını nasıl açıklayacak?
"Radyoevimize talip olmasını Birleşmiş Milletlere hiç yakıştıramadık.Koca istanbul'da Birleşmiş Milletler'e verilecek başka bina bulamamış gibi Radyoevini gösteren yetkilileri de çok yadırgadık." (NV)