Levent Çalıkoğlu 'nun küratörlüğünü üstlendiği ve Meriç Hızal,Koray Ariş, Rahmi Aksungur ile Seyhun Topuz'un heykellerinin yer aldığı "Yeni Heykel Alımları" sergisi eylül ayına kadar sürüyor.
Ağırlıklı olarak sanatçıların son dönem çalışmalarını bir araya getiren sergideki heykeller, aynı zamanda İstanbul Modern'in heykel koleksiyonunun bir çekirdeği.
İstanbul Modern'de eserleri sergilenen sanatçılar, 1980 sonrası kuşağı temsil ediyor. Farklı malzeme ve anlatım olanaklarıyla çalışan bu dört sanatçının ortak özelliği, heykel sanatına tasarım fikrini katmak.
Yeni Kuşak Sanatçılara davet
Meriç Hızal, Koray Ariş, Rahmi Aksungur ile Seyhun Topuz, heykeli yontarak oymak yerine, farklı malzeme arayışıyla kurgulamalarıyla tanınıyorlar.
İstanbul Modern, açık hava sergilemelerine, yeni kuşak heykel sanatçılarını, mekana özel tasarlanmış işler düşünmeye ve üretmeye davet ediyor
Ocak ayında, Süreli Sergi Salonu'nda açılacak olan ilk heykel sergisi ise, örnekleri 1950'li yıllarda görülen, modern Türk heykel sanatının gelişim sürecini ortaya koymayı, dönemin sosyo-kültürel yapısı içinde heykel sanatının varlığını konumlandırmayı amaçlıyor.
Sanatçılar ve işleri
Erken dönem çalışmalarında insan gövdesi soyutlamalarına yönelen Koray Ariş,son dönem heykellerinde izleyicinin dokunmasıyla hareket eden hacıyatmaz benzeri formlar kurguluyor.
Kullandığı malzemeyle tercih ettiği biçimler arasında organik bir ilişki arayan sanatçı, küçük bir ivmeyle devinen yalın formlar üretiyor.
Doğanın verdiği yabanıllığı, kültürün ürettiği bilgiyle buluşturan Meriç Hızal'ın çalışmaları doğayla düşüncenin uyumlu bir sentezi olarak tanımlanabilir.
Yapıtlarında alışılmadık, kendine özgü bir arınma içinde olan sanatçı, sanatın doğaya ve insanlığa ne katabileceğini araştırır. Son dönem çalışmalarında insanlığı ayakta tutan sevgi, kardeşlik, dostluk gibi temel duyguları, yalın geometrik formlarla aktarmaya çalışıyor.
Çalışmalarında mistik söylemler ile heykel sanatının temel kavramlarını buluşturan Rahmi Aksungur,heykellerini öncelikle bir tasarım problemi olarak görüyor. Sanatçıya göre yapıt, tasarım aşamasında sonuçlanıyor.
Rahmi Aksungur'un heykellerinde siyah rengi tercih etmesinin nedeni, siyahın üzerine düşen ışığı yutması ve kütle üzerindeki yansımaları yok etmesi, olarak çıklıyor.
Heykel sanatını geometrik-soyut bir anlatım aracı olarak gören Seyhun Topuz,ise çalışmalarında doğada karşılaşamayacağımız formları oluşturuyor. Matematiksel bir düzen ve hesap fikriyle tasarlanan bu heykeller, izleyicisini aklıyla kavrayabileceği bir dünyaya davet ediyor.(AD)